Prima pagină > Telecom > Scuzati-ma, domnule Alexandru Petrescu, dar singur ati adus Posta Romana pe profit?

Scuzati-ma, domnule Alexandru Petrescu, dar singur ati adus Posta Romana pe profit?

Alexandru PetrescuAlexandru Petrescu, care a preluat conducerea Postei Romane in luna iunie a anului 2014, ‘a incasat pentru acel an, ca director general, o indemnizatie lunara neta de 8.249 de lei si un bonus total de 104.960 lei net (compus din: 24.747 lei net – bonus trimestrul 3, 24.747 lei net – bonus trimestrul 4 si 55.532 lei net – bonus anual, justificat de aducerea pe profit a companiei)’. Acesta este raspunsul oficial al Postei Romane. Detalii pe HotNews.ro.

Datele furnizate la solicitarea HotNews.ro de catre Posta Romana mai arata ca in 2015, Alexandru Petrescu a incasat ca director general al Postei peste 202.000 lei (peste 46.000 de euro), suma compusa din: salariul anual net de 98.724 lei, un bonus anual de 54.370 lei si alte doua bonusuri trimestriale, in valoare cumulata neta de 49.362 lei.

Motivatia primirii acestor bonusuri?

„Consiliul de Administratie aproba criteriile si indicatorii de performanta trimestriali si anuali propusi de Comitetul de Nominalizare si Remunerare constituit la nivelul CA-ului, indicatori a caror realizare permite acordarea bonusurilor trimestriale si anuale, cu respectarea limitelor stabilite de AGA. Continutul acestor indicatori este o expresie a obiectivelor companiei pe durata mandatului, precum si a specificului activitatii sale si a prioritatilor de dezvoltare, de la o perioada la alta. Ei pot fi modificati de catre Consiliul de Administratie si/sau la solicitarea actionarilor, in functie de diversi factori. Indicatorii sunt exprimati cantitativ si/sau calitativ, permitand o evaluare clara si obiectiva a realizarii lor (ex.: nivel profit brut, nivel venituri totale, nivel maxim plati restante etc.) Unul din principalele motive pentru care Directorul General a primit bonusuri in anul 2014 a fost aducerea companiei pe profit, iar in 2015, mentinerea pe profit a Postei Romane. Subliniem ca bonusurile trimestriale sunt corespunzatoare perioadei in care Alexandru Petrescu a activat in calitate de director general, conform contractului de mandat”, se arata in raspunsul companiei.

Intrebarea imediata a fost: Au mai primit si alti angajati ai postei astfel de bonusuri? La urma urmei, Posta Romana nu sta intr-un singur om. Sunt peste 26.000 de angajati.

Raspunsul Postei Romane:

Nu au fost acordate astfel de bonusuri, intrucat doar Directorul General are, conform legii, contract de mandat. Restul personalului de conducere isi desfasoara activitatea in baza contractelor individuale de munca.

Si o ultima intrebare pentru o imagine de ansamblu: Cati angajati sunt in Posta si ce praguri salariale sunt? Cati factori postali sunt si ce salarii au?

Raspunsul Postei Romane:

Posta Romana are, in prezent, un numar de 26.322 de salariati, din care 8.392 sunt factori postali. Pragurile salariale pentru fiecare functie sunt prevazute in Contractul Colectiv de Munca (CCM). In ceea ce priveste factorii postali, acestia au salarii cuprinse intre 1.140 lei si 2.044 lei.

Operatorul a mai precizat si ca nu ia in calcul in prezent o crestere a salariilor postasilor:

In momentul de fata nu se pune problema. A nu se face o confuzie intre bonusuri acordate in functie de performanta si salariu. Sunt doua chestiuni separate. O eventuala majorare a salariilor angajatilor, in 2016, va fi comunicata la momentul oportun. Trebuie avut in vedere ca orice majorari salariale sunt posibile doar in conditiile unor negocieri cu partenerii sociali, in baza Contractului Colectiv de Munca (CCM)”.

In loc de concluzii:
Ar mai trebui spus ca sub conducerea lui Alexandru Petrescu, care este vicepresedinte al PSD Diaspora, Posta a revenit pe profit dupa 5 ani de pierderi si s-a extins pe doua noi linii de business – intermedieri in asigurari si servicii bancare.

Pe de alta parte, tot sub mandatul lui privatizarea Postei Romane a esuat. Nu cunosc in ce masura a atins criteriile de performanta care i-au fost trasate, dar ceea ce este vizibil in cifre este ca Posta a revenit pe un drum mai bun decat in anii anteriori.

Nu pot sa cred insa ca toate aceste rezultate bune se datoreaza unui singur om. Stiu ca sunt salarii mult mai mari in sectorul de comunicatii si IT. Cu siguranta sunt unii directorasi pe la alte companii de stat precum Teletrans, Comunicatii CFR sau alte departamente telecom din companii de stat care castiga mult mai bine decat directorul general al Postei Romane. Pe de alta parte, nu mi se pare normal ca numai un om sa culeaga laurii muncii a peste 26.000 de angajati.

Reclame
  1. postas
    10 iunie 2016 la 6:32

    A adus-o inapoi pe pierderi; rasunatoare. 7,2 mil de euro pierdere in 2015. In 2014 i s-a incredintat conducerea companiei pe la jumatatea anului, deci meritul realizarii profitului este de (cu indulgenta!) de 50%. Mai important insa este ca acest profit a fost realizat cu oamenii pe care i-a gasit atunci in posta. In buna traditie romaneasca a decapitat conducerile departamentelor si birourilor unde si-a inscaunat proprii oameni. Competenti, evident! De unde si pierderea pe 2015. Cine e de vina „Mizeriile trecutului”. Ați văzut pe undeva vreun PSD-ist (fie el si de Diaspora!) cu bun-simt?

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: