Prima pagină > Telecom > UPDATE 2 Summitul Regional de Securitate Cibernetica din Bucuresti: Proasta organizare, duplicitate americana si un anchetat penal adresandu-se invitatilor din 17 tari

UPDATE 2 Summitul Regional de Securitate Cibernetica din Bucuresti: Proasta organizare, duplicitate americana si un anchetat penal adresandu-se invitatilor din 17 tari

ecaterina andronescuUn Summit Regional de Securitate Cibernetica are loc in Bucuresti in perioada 11-13 mai 2015, principalul eveniment fiind lansarea unui Centru de inovare in securitatea cibernetica in Bucuresti, unul de importanta regionala. Proasta organizare si comunicare a Guvernului creeaza insa adevarate discrepante intre ce comunica oficialii SUA si autoritatile romane. Cel mai inalt oficial american, Bruce Andrews, adjunctul Secretarului pentru Comert din cadrul Departamentului comertului din SUA, a anuntat ca va participa azi, 13 mai, alături de repezentanţi ai autorităţilor române la inaugurarea unui Centru de inovare în securitate cibernetică, aici, la Bucureşti.

De cealalta parte, Ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu, a spus ca este vorba de fapt despre un proiect pilot, iar Directorul General al CERT-RO, Augustin Jianu, a spus ca „acest proiect pilot face parte din acordul de finantare incheiat in luna iunie 2014 intre CERT-RO si Agentia de Comert si Dezvoltare a Statelor Unite (USTDA) privind elaborarea unui studiu ce urmareste fezabilitatea strategia de implementare si modelul recomandat pentru infiintarea in Romania a Centrului de inovare in securitate cibernetica”. Detalii aici.

Nu este clar daca este un Centru, un proiect pilot al unui Centru sau un Studiu de fezabilitate pentru infiintarea unui Centru. De fapt nu se stie mai nimic despre ce Dumnezeu lanseaza oamenii astia acolo. Si culmea este ca azi, 13 mai, cand ar fi trebuit lansat acest Ceva, presa nu are acces. Cel putin pana la acest moment: 11:30 AM.

UPDATE1 Guvernul Romaniei a postat un link catre evenimentul de lansare a acestui Centru:

UPDATE2 Am reusit in sfarsit sa aflu detalii despre ce s-a lansat mai exact azi in Bucuresti. Prima parte a proiectului care vizeaza infiintarea unui Centru de inovare in securitate cibernetica in Bucuresti, un centru care sa aiba importanta regionala. Augustin Jianu, directorul general al CERT-RO, a declarat pentru HotNews.ro ca in acest proiect pilot partea romana a pus la dispozitie infrastructura, echipamentele si resursa umana, iar partea americana a furnizat software si tehnologii militare, extraordinar de scumpe si care nu se gasesc in Europa. Detalii aici.

In pofida tuturor insistentelor care au inceput de aseara, cand inca nu aveam agenda evenimentelor de azi, nu am aflat decat ca lansarea centrului va fi transmisa live pe canalul YouTube al Guvernului, azi in jurul orei 10:15. Am primit linkul si mi s-a spus sa ma uit la ora 10:15. Am incercat dar linkul ma ducea la prima pagina de YouTube. Cert este ca nu am vazut nimic. Am intrebat colegi de breasla daca au idee despre ce se intampla azi. Daca au primit o agenda a evenimentului, daca va fi chemata presa. Nu stiau mai mult decat stiam eu. Au reusit sa intre putin pe linkul de pe YouTube, pe la 10:20 si cica ar fi vazut niste oameni care se plimbau pe acolo.

Singurul indiciu clar pe care l-am aflat legat de agenda evenimentelor de azi este pe site-ul Agerpres:

„Prim-ministrul Victor Ponta participă la evenimentul de lansare de către Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a proiectului pilot al Centrului de Inovare în Securitate Cibernetică, realizat cu sprijinul United States Trade and Development Agency şi al companiei americane General Dynamics Fidelis Cybersecurity Solutions (10,15).

Si asa ajungem la duplicitatea SUA.

Bruce Andrews, adjunctul Secretarului pentru Comert din cadrul Departamentului comertului din SUA, a transmis la Bucuresti un avertisment legat de valul crescand de protectionism si nationalism economic.

Voi reda intocmai parti din discursul lui de ieri:

„Asistăm în prezent la un val crescând de protecţionism şi naţionalism digital în întreaga lume, iar autorităţile adoptă legislaţie şi politici în beneficiul industriilor locale. (..)
Dacă vrem să prevenim viitoarele atacuri cibernetice, autorităţile şi repezentanţii industriei trebuie să colaboreze pentru a evolua şi a răspunde provocărilor comune.
(..)
Mâine voi participa alături de repezentanţi ai autorităţilor române la inaugurarea unui Centru de inovare în securitate cibernetică, aici, la Bucureşti.

Acest parteneriat public-privat va susţine: pregătirea de personal, testarea de noi tehnologii, simularea de atacuri cibernetice şi schimbul de opinii între lideri de companii, reprezentanţi ai autorităţilor şi experţi din cadrul societăţii civile.

Finanţat parţial de către Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) şi Fidelis Cybersecurity, acest nou centru va arăta cum pot instituţiile şi reprezentanţii industriei să colaboreze eficient pentru prevenirea şi combaterea atacurilor cibernetice”.

In privinta acestui proiect, in vara anului trecut cand s-a semnat acest grant, fostul ministru al Comunicatiilor, Razvan Cotovelea, a spus ca Guvernul Statelor Unite ale Americii va acorda 800.000 de dolari pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind infiintarea unui Centru de inovare in domeniul securitatii cibernetice in Bucuresti si ca studiul va fi realizat de firma americana General Dynamics”. Detalii aici.

  • Nu este de prost gust in aceste conditii sa vorbesti despre un val crescand de protectionism si nationalism digital, tocmai tu, Guvernbul SUA, care faci exact acelasi lucru?

Nu in cele din urma as mai semnala un lucru cel putin nepotrivit. In prima zi a Summitului, unul dintre discursuri a fost sustinut de Ecaterina Andronescu, care este anchetata penal in mega-dosarul de coruptie cu licente Microsoft.

Scuze pentru poza. Nu am un telefon foarte performant.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: