Prima pagină > Telecom > EXCLUSIV Ce drepturi si beneficii au angajatii Telekom Romania in 2015

EXCLUSIV Ce drepturi si beneficii au angajatii Telekom Romania in 2015

20150312_100524UPDATE Salariatii Telekom Romania pot beneficia, in functie de optiunea individuala exprimata, in limita a maxim 1000 de puncte, de unul sau mai multe dintre 17 drepturi/beneficii introduse in contractele de munca in acest an, conform unor surse din cadrul grupului. Astfel, prima minima de vacanta este de 1500 RON brut (echivalentul a 250 de puncte), iar prima maxima de vacanta este de 2000 RON brut (echivalentul a 400 de puncte). Un alt beneficiu il reprezinta – cadoul in bani pentru copii de Craciun – 1500 RON 150 RON pentru fiecare copil (echivalentul a 50 de puncte). ERATA: Cadoul in bani pentru fiecare copil este de 150 RON si nu de 1500 RON cum gresit am scris initial. Oricum, se vedea cifra corecta in poza atasata. Multumesc pentru atentionare!

Povestea pe scurt:

Reprezentantii Telekom Romania au reactionat vineri la informatiile obtinute pentru HotNews.ro potrivit carora o parte dintre angajati au intrat in greva japoneza impotriva unui plan de restructurare a salariilor pentru angajatii din reteaua integrata de magazine, plan care vizeaza reducerea partii fixe (salariul de baza) de la 85% la 65% si cresterea partii variabile – comisionul din vanzari – de la 15% la 35%. Cei care nu sunt de acord sunt concediati de la 1 iulie 2015, urmand sa primeasca compensatii.

Unii angajatii reclama ca sunt fortati practic sa semneze o reducere abuziva a salariilor impotriva drepturilor contractuale de munca, in timp ce conducerea Telekom sustine ca masura „va determina cresterea venitului total lunar pentru noua din zece angajati din magazine, in conditiile atingerii obiectivelor de vanzari”.

In raspunsul comunicat HotNews.ro, reprezentantii Telekom Romania au mai spus urmatoarele:

„De asemenea, grupul de companii a introdus anul acesta un pachet flexibil de beneficii ce include 17 optiuni, printre care prime de vacanta, tichete de masa, asigurare de viata sau pensie privata. In plus, o crestere salariala de pana la 3,25% va fi implementata incepand cu 1 mai 2015”.

In urma acestor precizari, sursele mi-au transmis lista cu cele 17 beneficii care de fapt sunt mai putine in conditiile in care unele optiuni se repeta, iar de altele nu pot beneficia unii angajati.

Toate aceste beneficii se regasesc in Contractul Colectiv de Munca (CCM) aplicabil tuturor angajatilor Telekom Romania, indiferent ca lucreaza la fostele Romtelecom si Cosmote, ori la Germanos sau Telemobil.

Redau mai jos in scris ceea ce vedeti in poza atasata acestei postari:
beneficii1

„Salariatii Telekom Romania Communications pot beneficia, in functie de optiunea individuala exprimata, in limita a maxim 1000 de puncte, de unul sau mai multe dintre drepturile/beneficiile enumerate in lista de mai jos:

1. Tichete de masa (9,35 RON/zi) – 400 puncte
2. Prima de vacanta – 1500 RON brut – 250 puncte
3. Prima de vacanta – 1700 RON brut – 300 puncte
4. Prima de vacanta – 2000 RON brut – 400 puncte
5. Cadouri in bani de Craciun pentru copii – 1500 RON* 150 RON* – 50 puncte
6. Asigurare de viata – 50 puncte
7. Prima de Craciun – 700 RON brut – 150 puncte
8. Prima de Craciun – 500 RON brut – 100 puncte
9. Prima de Paste – 700 RON brut – 150 puncte
10. Prima de Paste – 500 RON brut – 100 puncte
11. Tichete cadou pentru copii de Paste – 150 RON ** – 50 de puncte
12. Tichete cadou pentru femei de 8 martie – 150 RON ** – 50 puncte
13. Tichete cadou pentru copii de 1 iunie – 150 RON ** – 50 puncte
14. Tichete cadou (50 RON/luna) – 150 puncte
15. Sport Club – 7cards (85 RON/luna) – 250 puncte
16. Pensie privata – pilonul III (200 euro/an) – 150 puncte
17. Card carburant (85 RON/luna) – 250 puncte

Drepturile si beneficiile mentionate mai sus se acorda pentru contractul individual de munca principal, proportional cu timpul efectiv lucrat, dupa cum urmeaza:
– compensatiile de la punctele 1-5 se acorda tuturor salariatilor in functie de exprimarea optiunii individuale;
– compensatiile de la punctele 6-17 se acorda tuturor salariatilor care la data exprimarii optiunii individuale au o vechime neintrerupta de minim 6 luni in companie.

Salariatii carora le inceteaza contractul individual de munca inainte de data efectiva a producerii evenimentelor asociate punctelor mentionate mai sus, nu vor beneficia de compensatia respectiva.

Salariatii care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului pana la 1 an, 2 ani sau 3 ani, in concediu pentru ingrijirea unui copil cu handicap, concediu fara plata (indiferent de numarul de zile) vor beneficia de drepturile/beneficiile mentionate mai sus, proportional cu timpul efectiv lucrat in cele 6 luni anterioare producerii evenimentului asociat fiecarei compensatii.

* pentru fiecare copil eligibil, in conditiile art. 87
** valoare maxima, indiferent de numarul de copii

Nu in cele din urma, aceleasi surse mi-au spus ca „recent, conducerea Telekom Romania ar fi schimbat unilateral” ultimele trei beneficii din lista mai sus mentionata, ca urmare a renegocierii cu furnizorii de servicii. Asa se face ca lista actualizata a celor 17 beneficii este acum urmatoarea:

beneficii3

UPDATE Si un VIDEO de la protest via TV Radauti:

Reclame
 1. carmen
  21 martie 2015 la 22:13

  Ar fi fost interesant sa-i intrebi pe cei de la telekom, daca tot ti-au raspuns, de ce nu se scad salariile tuturor angajatilor pentru ca beneficiile se aplica pentru toti. Si poate afli si care-i targetul.. Nu pot sa cred ca au trecut carburantul ca beneficiu. Pai la clientii mari nu te duci cu masina? Sau au pretentia sa plateasca salariatul benzina? In tot cazul este o mare mizerie ce fac ei cu angajatii. Cum sa-i ameninti cu concedierea?? Abia acum inteleg de ce se refuza la magazine cererile de desfiintare de servicii…

  • 22 martie 2015 la 15:30

   Carmen, nu stiu cum este la alti operatori telecom, dar pachetul asta de beneficii nu e rau deloc. Unde mai pui ca cica inainte erau mult mai multe beneficii. Cat despre alte domenii, precum cel in care sunt eu, trebuie sa fii multumit ca ai un loc de munca. Nici vorba de alte beneficii. Nici macar bonuri de masa. Traim vremuri grele, asta e…

 2. HR experiente impreuna
  23 martie 2015 la 6:20

  Draga Adrian, Iti multumim ca ai publicat documentul pe care ti l-am trimis. E minunat cum ai avut ideea sa repeti de patru ori beneficiile si sa mai adaugi si un zero asa ca din greseala,pentru copii. Noi credeam ca suntem experti in manipularea cifrelor, dar uite ca mereu ne putem perfectiona. De acum publicul care iti viziteaza blogul isi va putea varsa ura proletara pe angajatii care primesc beneficii nesimtite. Iti suntem recunoscatori pentru colaborare si pentru ca esti asa de treaba promitem sa iti trimitem si alte documente interesante. Firmele concurente vor avea ce invata de la noi cum sa-si terorizeze angajatii sau metode prin care li se baga pe gat clientilor servicii noi si contracte prelungite .Va fi foarte fun si iti va creste traficul substantial cand fostii angajati care ne-au dat in judecata vor incepe sa povesteasca ce bine ne-am distrat impreuna. Au castigat, si ce? Noi nu abandonam. Mai sunt cativa fraieri care muncesc cate 10 ore pe zi, in teritoriu.In rest, suntem toti aici strans uniti in turnul de sticla. Daca te uiti la ei de aici sunt foarte mici, aproape invizibili.

  • 23 martie 2015 la 10:53

   Draga „HR experiente impreuna”, nu stiu cine esti si nu trebuie sa-mi multumesti pentru ceva ce nu mi-ai trimis. Documentele publicate pe site sunt de la surse de incredere, nu este nici o manipulare pentru ca altfel nu le-as fi postat. Este adevarat ca am facut o greseala de tastare – imi apartine – nu m-am uitat foarte atent pe document, dar lucrul acesta putea fi vazut lesne de oricine se uita in poza. Pentru ca m-ai atentionat cu privire la greseala facuta iti multumesc. Pentru manipularea pe care incerci fara succes sa o faci, nu. Iti amintesc ca totul a plecat de la precizarile Telekom Romania care s-a laudat cu introducerea acestui pachet cu 17 beneficii pentru angajati. Nu inteleg de ce atata suparare fata de listarea acestor beneficii.

 3. alex
  23 martie 2015 la 9:46

  Din afara se vede roz treaba, insa asa vrea sa va spun ca lucrurile stau cu totul altfel.
  As vrea sa aflati cam ce salarii au cei din conducere raportat la salariile celor de jos. Raportul este undeva de peste 1 la 30 si poate chiar mai mult. Sa nu uitam ca statul roman inca mai detine 46 % din actiuni.
  In realitate din cele 17 beneficii un salariat abia poate sa-si ia tichetele de masa care sunt conform legii (nu e nici un favor), o prima de pasti si de craciun a cate 350 lei net (vedeti cat au altii cu profituri mai mici), si o prima de vacanta de 1050 lei net. Si 150 lei de copil la craciun. Raportat la faptul ca salariatii din magazine lucreaza 10-12 ore/zi iar cei din retea cam 10 fiind pontati doar 8, vi se pare ca e mult?!
  Conducerea Telekom stie sa manipuleze foarte frumos atat opinia publica dar si proprii angajati folosindu-se de ambele categorii.

 4. 23 martie 2015 la 15:22

  Multumesc pentru comentariul onest, Alex.

 5. Carmen
  6 aprilie 2015 la 18:52

  Buna.Nu am inteles ceva intr-un tabel carburatul are 250 de puncte iar in altul 300. Care ramane pana la urma

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: