Prima pagină > Telecom > Orange – amenda de 10.000 de lei pentru ca nu a sters datele consumatorilor care au folosit un telefon primit in service

Orange – amenda de 10.000 de lei pentru ca nu a sters datele consumatorilor care au folosit un telefon primit in service

Orange Care, la UniversitateStirea pe scurt: Un clujean a intrat intr-un magazin Orange, si-a lasat la reparat telefonul cumparat de la acest operator si a primit in schimb un alt telefon pe perioada reparatiilor. Supriza a fost ca a gasit in memoria telefonului primit de la service, date cu caracter personal de la utilizatorii precedenţi: logare automată pe Facebook, numere de telefon şi mesaje personale, inclusiv balanţa conturilor bancare. A sesizat Orange, care nu ar fi luat nici o masura. De aici investigatia Autoritatii pentru Protectia Datelor (ANSPDCP) si amenda de 10.000 de lei.

Comunicatul ANSPDCP:

În luna octombrie 2014, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal au efectuat o investigaţie la S.C. ORANGE ROMÂNIA S.A., în urma primirii unei plângeri prin care se semnala o posibilă încălcare a dispoziţiilor art. 33 din Legea nr. 677/2001, sub aspectul neîndeplinirii obligaţiilor privind asigurarea confidenţialităţii şi aplicării măsurilor de securitate adecvate.

În fapt, un petent a precizat că s-a prezentat la un magazin de desfacere din municipiul Cluj Napoca cu un telefon personal achiziţionat de la S.C. Orange România S.A., pe care l-a lăsat în service, deoarece necesita reparaţii. În schimbul telefonului său, petentul a primit un telefon de la service, pe care să îl folosească pe perioada în care telefonul său se repara.

Petentul a constatat faptul că, în memoria telefonului primit de la service, se aflau date cu caracter personal de la utilizatorii precedenţi: logare automată pe Facebook, numere de telefon şi mesaje personale, inclusiv balanţa conturilor bancare. Urmare a acestei situaţii, petentul a sesizat telefonic operatorul S.C. Orange România S.A., însă a precizat că sesizarea sa nu a fost luată în seama.

În cadrul investigației s-a constatat că S.C. Orange România S.A. nu a luat măsurile necesare pentru a preveni dezvăluirea sau accesul neautorizat la datele cu caracter personal stocate pe telefonul primit de la service, proprietatea SC Orange România SA.

În consecinţă, Autoritatea naţională de supraveghere a sancţionat SC Orange România S.A. cu amendă contravenţională în cuantum de 10.000 RON pentru săvârşirea contravenţiei de neîndeplinire a obligaţiilor privind aplicarea măsurilor de securitate şi de păstrare a confidenţialităţii prelucrărilor de date cu caracter personal.

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: