Prima pagină > Telecom > Ce informatii legate de costurile tranzactiilor se vor afisa pe ecranele bancomatelor incepand din martie 2015

Ce informatii legate de costurile tranzactiilor se vor afisa pe ecranele bancomatelor incepand din martie 2015

Ordin ANPCIncepand din luna martie 2015, pe ecranele video ale bancomatelor (ATM-uri) vor fi inscrise toate informatiile legate de costurile fiecarei operatiuni efectuate de: eliberare de numerar, transfer intre conturi, plata facturi sau oricare alt serviciu solicitat in mod expres de consumator prin intermediul ATM, inainte de momentul efectuarii acestuia, se arata intr-un ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, publicat luni in Monitorul Oficial. Consumatorul va avea posibilitatea, daca tranzactia nu ii este oferita in mod gratuit, sa renunte la efectuarea acesteia, prin apasarea unui buton de anulare a respectivei operatiuni.

Redau mai jos continutul Ordonului presedintelui ANPC publicat ieri, 3 noiembrie 2014, in Monitorul Oficial. Ordinul intra in vigoare in 120 de zile de la data publicarii:

Art. 2  – (1) pe ecranul  video al terminalelor ATM vor fi inscrise toate informatiile legate de costurile fiecarei operatiuni efectuate de: eliberare de numerar, transfer intre conturi, plata facturi sau oricare alt serviciu solicitat in mod expres de consumator prin intermediul ATM, inainte de momentul efectuarii acestuia. Consumatorul va avea posibilitatea, daca tranzactia nu ii este oferita in mod gratuit, sa renunte la efectuarea acesteia, prin apasarea unui buton de anulare a respectivei operatiuni.

(2) Informatiile prevazute la alin. (1) trebuie indicate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit.
(3) Inaltimea literelor si a cifrelor pentru afisarea informatiilor specifice privind costurile operatiunii trebuie sa fie egala cu a celorlalte caractere, aflate pe ecran.
Art. 3 – Pentru cardurile de debit sau de credit emise de prestatorii de servicii care le accepta la plata la ATM proprii, costurile operatiunilor se vor afisa in procent pentru fiecare operatiune de plata si, dupa caz, se va afisa si suma minima de plata.
Art. 4 – Pentru cardurile de debit sau de credit emise de alti prestatori de servicii de plata decat cei carora le apartin ATM-urile, se va afisa urmatoarea avertizare: „Atentie! – Tranzactia dumneavoastra va fi comisionata conform conditiilor din contractul incheiat cu emitentul cardului”.
Art. 5 – Operatorii economici prestatori de servicii financiare de plata prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit la terminalele ATM au obligatia, in cazul blocarii/retinerii cardului de debit/credit la terminalul ATM propriu, sa informeze consumatorii, prin semnal video de avertizare pe ecranul terminalului, cu privire la urmatoarele:
a) modalitatea in care consumatorul poate reintra in posesia cardului blocat/retinut, precum si pasii pe care trebuie sa ii urmeze;
b) indicarea numarului de telefon pe care consumatorul trebuie sa il apeleze in cazul in care cardul a fost blocat/retinut, precum si intervalul orar in care consumatorul poate efectua acest apel.
Art. 6 – Prezentul ordin intra in vigoare in termen de 120 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I.

Ordinul ANPC a fost emis in 31 octombrie 2014 si publicat in Monitorul Oficial in data de 3 noiembrie 2014.

Pentru detalii privind pozitia bancherilor cititi ce a scris colegul meu Dan Popa pe HotNews.ro.

Observ ca presiunea bancherilor a dat roade. Initial masurile ar fi trebuit implementate in 60 de zile. Iata ca perioada s-a dublat. In plus, costurile operatiunilor se vor afisa in procent si nu in suma exacta, cum formulase initial Protectia Consumatorilor.

Reclame
Categorii:Telecom Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: