Prima pagină > Telecom > De ce a aprobat Guvernul un Memorandum pentru tranzitia la televiziunea digitala terestra?

De ce a aprobat Guvernul un Memorandum pentru tranzitia la televiziunea digitala terestra?

Guvernul a aprobat in sedinta din 15 octombrie 2014 Memorandumul cu tema: „Tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national”. Lasand la o parte faptul ca Ministerul pentru Societatea Informationala nu a comunicat nimic pe aceasta tema, intrebarile imediate sunt: Ce contine acest Memorandum si de ce era nevoie de el?

Nu pot decat sa presupun ca totul ar avea legatura cu finantarea de care are nevoie Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) pentru crearea acestei noi platforme TV care va concura cablul si satelitul. Detalii aici.

Ce este si de ce ne-ar interesa televiziunea digitala terestra?

Circa 5% din populatia Romaniei, in special din zona rurala, care receptioneaza gratuit posturile TV (TVR-urile) din eter printr-o simpla antena, fara a fi abonati la cablu, satelit sau IPTV, nu vor mai putea face acest lucru de la 17 iunie 2015, cand emisia TV analogica pe cale radio terestra va inceta conform obligatiilor internationale, aceasta fiind inlocuita cu transmisia digitala terestra a programelor de televiziune si servicii multimedia suplimentare.

Noua platforma nu va viza insa numai aceasta populatie din mediul rural. Conform oficialilor SNR „aproximativ 90% din populatia Romaniei, adica cca. 18.110.000 locuitori (potrivit recensamantului din 2011) ar trebui sa poata receptiona gratuit 12 – 16 programe TV in format Standard Definition (SD) sau 3 programe TV in format High Definition (HD) si 4 – 5 programe SD pana la sfarsitul anului 2016.

Atentie! Sunt 12 programe TV gratuite care se pot furniza pe primul multiplex, insa SNR a mai castigat doua. In plus, SNR are si servicii de internet de banda larga prin tehnologia WiMAX.

Si aici, nu pot decat sa presupun ca ar putea fi create pachete de televiziune, internet si telefonie care sa fure din clientii cablistilor si operatorilor de satelit.

Conversia televiziunii terestre de la transmisia analogica la cea digitala permite transmiterea mai multor posturi de televiziune cu o calitate superioara, in acelasi spatiu spectral necesar unui singur program transmis analogic.

Operatorii de cablu si satelit furnizeaza in prezent programe TV in format digital. Momentan, televiziune analogica mai este receptionata din eter in zonele rurale defavorizate, printr-o simpla antena instalata pe acoperisul casei.

Acesta este motivul pentru care in vara acestui an, ANCOM a demarat procedurile pentru crearea infrastructurii de televiziune digitala terestra, licitand cinci multiplexe digitale.

Un multiplex digital reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Au participat doi operatori – SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii) si RCS&RDS. A castigat doar SNR, si numai trei din cele cinci multiplexuri digitale licitate, contra sumei de 1.020.002 euro reprezentand taxa de licenta.

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: