Prima pagină > Religie > Protocolul cu Patriarhia privind predarea religiei-cultul ortodox in scoli: Ce raspunsuri trebuie sa mai ofere Ministerul Educatiei

Protocolul cu Patriarhia privind predarea religiei-cultul ortodox in scoli: Ce raspunsuri trebuie sa mai ofere Ministerul Educatiei

Copii la ora de religie Patriarhia Romana a venit marti cu noi precizari referitoare la protocolul semnat cu Ministerul Educatiei pentru predarea in scoli a disciplinei religie-cultul ortodox. Patriarhia mentioneaza ca face aceste precizari intrucat protocolul „a fost interpretat tendenţios de către o asociaţie umanistă antireligioasă (n.a ASUR), care militează pentru scoaterea predării religiei din învăţământul public”. Sursa foto: Basilica.ro

Mediafax a inteles altceva: ca Patriarhia a facut aceste precizari „după ce în presă au apărut mai multe informaţii „tendenţioase” legate de acest subiect”.
Ce spune Patriarhia pe scurt:

1. Semnarea acestui protocol este o cerintă legală (art. 18, alin. 3 din legea educatiei nationale) si reflectă realitatea garantată constitutional că ora de religie a fiecărui cult este predată de persoane acreditate de respectivul cult.

2. Recentul protocol urmeaza protocolului încheiat între Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei şi Secretariatul de Stat pentru Culte pentru introducerea educaţiei moral-religioase în învăţământul de Stat (septembrie 1990) şi celor ulterioare încheiate de Patriarhia Română cu Ministerul Educaţiei Naţionale pentru reintegrarea învăţământului teologic seminarial (liceal) şi universitar în învăţământul public românesc.

3. Prevederile acestor protocoale anterioare sunt reluate şi precizate mai clar în Protocolul din 29 mai 2014, ţinându-se cont de prevederile constitutionale si noile reglementări legale, experienţa dobândită si practica administrativă”.

Predarea religiei in scoli: Ce spune Legea Educatiei

Patriarhia Romana are intr-adevar dreptate cand vorbeste de obligatia incheierii unui astfel de protocol. In legea Educatiei este prevazut faptul ca religia poate fi predata numai de personal didactic calificat si abilitat in baza „protocoalelor încheiate între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi cultele religioase recunoscute oficial de stat”.

  • Art. 18 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011

(1) Planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. Elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se asigură dreptul constituţional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.

(2) La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situaţia şcolară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină.

(3) Disciplina Religie poate fi predată numai de personalul didactic calificat conform prevederilor prezentei legi şi abilitat în baza protocoalelor încheiate între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi cultele religioase recunoscute oficial de stat.

Nu stiu cata dreptate are cand spune ca „prevederile unor protocoale anterioare sunt reluate şi precizate mai clar in protocolul din 29 mai”.

Si asa ajungem la intrebarile la care ar trebui sa raspunda Ministerul Educatiei:

  • 1. Ce protocoale a semnat Ministerul cu alte culte pentru predarea religiei in scoli? Cand au fost semnate aceste protocoale?
  • 2. Daca nu au fost semnate, care este explicatia?
  • 3. Ce optiuni au elevii care sunt de alt cult si nu beneficiaza de profesori de religie pentru cultul lor? Exista o statistica la nivel national privind numarul acestora?
  • 4. Prevederile art. 4 din actualul protocol privind incadrarea profesorilor de religie in invatamantul preuniversitar cu avizul chiriarhului se regaseau intocmai si in protocoalele anterioare? Cand anume a fost consfintita legal aceasta obligatie?
  • 5. Care sunt prevederile diferite din acest protocol fata de altele anterioare semnate cu Patriarhia in privinta invatamantului preuniversitar?

Va continua…

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: