Prima pagină > Telecom > Intrebarile la care Ministrul Cotovelea ar trebui sa raspunda benevol si din respect pentru angajatii Postei Romane

Intrebarile la care Ministrul Cotovelea ar trebui sa raspunda benevol si din respect pentru angajatii Postei Romane

Ministerul pentru Societatea Informationala, condus de Razvan Cotovelea (PC), a dat luni, 26 mai, un comunicat ciudat. Pe de o parte se anunta ca postasii au incetat protestele in schimbul semnarii unui protocol si a unui act adițional la Contractul Colectiv de Muncă (CCM) prin care sunt prevăzute creșteri salariale. 150 lei brut, in mod treptat, incepand cu 1 august 2014, pentru toti salariatii CNPR. Pe de alta parte, se precizeaza ca „aceste majorări salariale pentru angajații Poștei Române trebuie să fie corelate și condiționate de creșterea veniturilor companiei, de limitele bugetului de venituri și cheltuieli aprobat (conform OUG 26/2013) și de procesul de normare a activității”.

Prima intrebare: Venitul net lunar de 6000 de euro al lui Ion Smeeianu, directorul general care a semnat compensatii nesimtite pentru directorii care paraseau compania, se va majora cu 150 lei brut? La fel va fi si in cazul celorlalti directori platiti cu mii de euro?

Peste 85% dintre salariatii Postei care au venituri nete lunare intre 700 si 1200 lei (cu toate sporurile si tichetele de masa incluse), potrivit sindicalistilor.

Ce majorari salariale vor fi:

„Creșterile salariale agreate de managementul Poștei Române și de reprezentanții sindicatului  sunt de 150 lei brut. Astfel, pentru angajaţii din clasele 0-21, salariul va crește cu suma de 50 lei brut începând cu 01.08.2014, urmând o creștere de 100 lei brut începând cu 01.10.2014, iar pentru angajaţii din clasele 22-50 suma de 150 lei brut începând cu 01.10.2014. Aceste creșteri salariale vor fi făcute în conformitate cu legislația în vigoare și cu aprobarea Ministerului Finanțelor Publice, la prima rectificare bugetară. Toate măsurile menționate au fost decise ca urmare a negocierilor, pe baza unei liste lungi de propuneri făcute atât de managementul CNPR cât și de reprezentanții SLPR”, se arata in comunicatul MSI.

Pe de alta parte, in comunicat se mentioneaza ca „in cadrul discuțiilor care au avut loc, Ministerul pentru Societatea Informațională a subliniat că aceste majorări salariale pentru angajații Poștei Române trebuie să fie corelate și condiționate de creșterea veniturilor companiei, de limitele bugetului de venituri și cheltuieli aprobat (conform OUG 26/2013) și de procesul de normare a activității”.

A doua intrebare: Cat de sigura in timp este cresterea asta salariala, tinand cont ca este conditionata de 3 aspecte: cresterea veniturilor companiei, limitele bugetului si procesul de normare a activitatii?

Partea cea mai interesanta din comunicatul MSI este insa in urmatorul paragraf:

„În cadrul ședinței Consiliului de Administrație al CNPR din data de 22 mai 2014, a fost aprobată majorarea cheltuielilor salariale convenite cu SLPR, în limitele prevăzute de legislația în vigoare în domeniu și mandatarea directorului general pentru semnarea în numele și pentru CNPR a actului adițional la Contractul Colectiv de Muncă”.

Directorul general al Postei este Ion Smeeianu. Aceluiasi Smeeianu, Ministrul Cotovelea ii reprosa saptamana trecuta ca a ales sa onoreze plata sumei de aproximativ 60.000 de euro compensatii catre fosta sa colega, desi reprezentantul Ministerului in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), recomandase anterior acestui moment sa nu se efectueze nicio plata compensatorie.

‘Fosta sa colega’ este Rosita Alexe, directorul executiv juridic, care a plecat din companie cu acordul partilor. Decizia de incetare a raporturilor de munca prin acordul partilor a fost semnata de acelasi Ion Smeeianu, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro. Iar potrivit unor clauze din Contractul Individual de Munca acesteia i-a fost platita o comepensatie de aproape 60.000 de euro – 30 de salarii nete.

Ca Rosita au fost si altii, unii chiar avand conditii si mai dubioase. Sub presiunea dezvaluirilor HotNews.ro, Ministrul Cotovelea a cerut si a obtinut ca intreaga echipa de management a Postei Romane – directorii executivi si directorii – sa anunte ca renunta benevol, fara echivoc si fara vreo conditionalitate, la orice clauze din contractul individual de munca ce reglementeaza plata unor salarii compensatorii in cazul incetarii activitatii.

Nu se stie sigur daca au trecut toti de la anunt la fapte. Nici Ministrul nu vazuse toate cererile scrise facute de acestia in acest sens, asa cum singur a declarat saptamana trecuta.

Revenind la Smeeianu si la comunicatul dat luni, 26 mai, de catre MSI, retinam ca acesta a semnat acte aditionale la contractele colective de munca in urma unei hotarari a Consiliului de Administratie.

A treia si cea mai aprinsa intrebare, din care se nasc altele: De catre cine a fost mandatat Ion Smeeianu sa semneze acele clauze insuportabile pentru Posta Romana din contractele individuale de munca ale echipei de management si ce a pazit in tot acest timp Ministerul?

Cel mai probabil, Smeeianu a fost mandatat de catre Consiliul de Administratie sa semneze acele acte in baza carora s-a acordat practic dreptul la compensatiile nesimtite pe care, iata, unii le-au si incasat.

Intrebarea este cum de a permis Ministerul pentru Societatea Informationale, care este actionarul majoritar cu 75% in Posta Romana, asa ceva?

Nu cumva, Ministrul Cotovelea nu face decat un simplu exercitiu de imagine, cum bine a sugerat prietenul si colegul Adrian Dumitrache de la Mediafax in ultima conferinta de presa la care a participat inaltul oficial?

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: