Prima pagină > Asigurari > M-am saturat de jumatatile de adevar ale presedintelui Traian Basescu si ale purtatorului de cuvant al ASF, Radu Soviani

M-am saturat de jumatatile de adevar ale presedintelui Traian Basescu si ale purtatorului de cuvant al ASF, Radu Soviani

Dan Radu Rusanu, Corneliu Moldoveanu si Radu SovianiSunt mari semne de intrebare privind modul in care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a impus administrator special la Astra Asigurari. Din pacate, in loc sa raspunda acestor intrebari, fostul ziarist Radu Soviani, in prezent purtator de cuvant al ASF si-a facut timp vineri, in ziua in care seful sau, presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, era pus sub urmarire penala de catre DNA, sa acuze presa ca a pus presiune publica prin prezentarea veniturilor nesimtite din aceasta institutie. Haideti sa vedem cum mint prin omisiune Radu Soviani dar si presedintele Traian Basescu.

Radu Soviani vrea sa ne faca sa credem ca marti, 18 februarie, ASF a luat „o decizie fara precedent in piata asigurarilor”punerea sub administrare speciala la Astra Asigurari pentru grave nereguli financiare.

Iata prima minciunacazul Astra Asigurari nu este singular, cum bine a punctat colegul meu, Dan Popa, aici. Intre iulie 2006 si februarie 2007, ARDAF s-a aflat in administrare speciala dupa ce reglementatorul pietei a considerat ca managementul companiei a periclitat respectarea obligatiilor financiare. Ardaf s-a mai confruntat cu inceperea unei proceduri de redresare financiara la finele lunii septembrie 2005. Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat ulterior inchiderea procedurii de redresare financiara dupa ce a constatat restabilirea situatiei financiare a societatii. Comunicatele CSA pe aceasta temaaici si aici.

Soviani isi continua povestea declarand in 19 februarie, dupa atacul duplicitar al presedintelui Basescu care a spus despre ASF ca este „o cloaca” ca aceasta asa zisa ‘decizie fara precedent’ ar fi fost luata desi, „la sfârsitul anului trecut, când a demarat demersul de control la societatea Astra, Consiliul ASF a primit avertismente din piata asigărărilor că în cazul unor decizii dure la adresa Astra, vor exista mari probleme, iar conducerea ASF va fi demisă„.

Seful statului a cerut in 19 februarie demisia intregii conduceri a ASF pe motivul salariilor enorme si a lipsei de competenta, iar Radu Soviani i-a dat pe buna dreptate peste nas presedintelui, dezgropand niste salarii ale vechilor sefi din CSA, CNVM si CSSPP, autoritatile absorbite de ASF.

  • Va mira ca Rusanu si Daianu au avut la ASF venituri de peste 72.000 de euro si peste 68.000 de euro in ultimele doua luni din 2013, domnule presedinte? Ce spuneti de competenta militianului Constantin Buzoianu pus presedinte la CSA prin sustinerea PD-L si care a avut in 2 luni venituri de 151.851 de euro, mai mult decat cei doi la un loc?
  • Mizerii mai mari decat cele semnalate in aceste zile s-au intamplat ani de zile in piata asigurarilor sub nasul presedintelui Basescu, fara ca acesta sa ia vreo pozitie. Nici macar cand Adevarul a semnalat ca sefa CSA, Angela Toncescu, şi-a acordat un salariu de 21,7 ori mai mare decât al preşedintelui ţării – 29.000 euro/luna. Angela Toncescu a fost sef CSA in perioada 2006-2011, la sustinerea PNL.

Dar sa revenim la oile noastre.

Vineri, 21 februarie, DNA-ul l-a pus sub urmarire penala pe Dan Radu Rusanu, presedintele ASF, in dosarul privind fapte de coruptie in Carpatica Asigurari si ASF. Asta da decizie fara precedent in piata asigurarilor!

Si uite asa, domnul Soviani mai da un comunicat. Nu ca sa spuna ce masuri va lua ASF-ul in legatura cu Rusanu, asa cum a facut-o in cazul lui Marian Mirzac, membru neexecutiv al Consiliului ASF si arestat preventiv in acelasi dosar DNA. Ci ca sa sublinieze ca „indiferent de declaraţiile politice sau de presiunile mass-media, ASF rămâne consecventă principiilor corectitudinii şi legalităţii pentru care a fost constituită”.

Si de aici incepe un lung sir de minciuni prin omisiune. Sa le luam pe rand:

„Salariile conducerii ASF nu trebuie să reprezinte o surpriză nici pentru Presedintele României, nici pentru Primul Ministru al Guvernului României şi nici pentru orice membru al Parlamentului. Ei sunt beneficiari legali ai acestor informatii si ar fi trebuit să le detină inclusiv înainte de relevarea lor în presă.

În cazul în care, în calitate de beneficiari legali ai informatiilor privind salariile si personalul din ASF, Presedintele României sau Primul Ministru al Guvernului României au fost dezinformati, reamintim că ASF a făcut public încă din 30 mai 2013 nivelul salariilor conducerii ASF. Institutional, nimeni nu poate pretinde că a aflat din presă nivelul salariilor din ASF în februarie 2014”, spune Soviani in comunicat.

Corect si nu prea. In data de 30 mai 2013, ASF a comunicat urmatorul lucru:

„Cel mai mare salariu din cadrul ASF este cel al Presedintelui ASF, echivalentul a 14.000 de euro/lună. Salariul pentru pozitia de Presedinte al ASF a fost stabilit evaluând 3 criterii:

* nivelul salarizării din Banca Natională a României;
* nivelul de salarizare al managementului companiilor reglementate din piată (societăti de asigurări, organisme de plasament colectiv, fonduri de pensii private);
* nivelul de salarizare al autoritătilor similare din Uniunea Europeană.

Începând cu prima zi de functionare a Autoritătii de Supraveghere Financiară si în conformitate cu politica de resurse umane pe termen lung, Consiliul ASF a decis:

* eliminarea tuturor sporurilor acordate membrilor conducerii de natură să distorsioneze politica salarială si care au contribuit la exagerările salariale în fostele autorităti (spre exemplu indemnizatia pentru fiecare sedintă de Consiliu);
* Conducerea ASF este supusă la o serie de limitări, neavând dreptul la nicio altă activitate remunerată în afara celor didactice;
* plăti compensatorii zero în cazul întreruperii mandatului membrilor conducerii înainte de termen”.

A fost nevoie ca HotNews.ro sa prezinte in data de 14 februarie lista unor venituri ametitoare din ASF, ca profesorul Daniel Daianu, prim vicepresedintele ASF, sa iasa public si sa explice ca cei peste 68.000 de euro castigati in noiembrie si decembrie 2013 se datoreaza unei prime de vacante anuale si a unei prime de sfarsit de an. De remarcat ca nici Radu Rusanu, presedintele ASF, nu a negat public aceste venituri in conferinta de presa din 18 februarie dedicata anuntului privind Astra Asigurari. Cand l-am intrebat despre aceste venituri si alte prime care mai sunt in ASF, Rusanu s-a rezumat sa raspunda ca toate primele si bonusurile au fost scoase din bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2014.

Minte, deci, Soviani? Minte.

  • Mai departe din comunicatul ASF – O cronologie care ascunde esentialul:

„Considerăm că transmiterea către presă a salariilor din ASF face parte din presiunea publică pe care au dorit-o cei care ar fi preferat ca ASF să nu constate neregulile din piata asigurărilor, iar pentru demonstrarea acestor afirmatii facem următoarele precizări:

1. În data de 20 ianuarie 2014, Autoritatea finalizează controlul de la sediul ASF la societatea ASTRA privind modul în care societatea a îndeplinit planul de măsuri cu termen 31 decembrie 2013.

2. În data de 26 ianuarie 2014, o primă listă cu salarii denaturate din ASF a apărut în spatiul public, la postul B1TV.

3. În această perioadă s-a finalizat controlul la sediul ASTRA si s-au stabilit punctual neregulile în activitatea societătii, inclusiv indicii ferme în privinta unor fapte infractionale.

4. În data de 7 februarie 2014, ASF a transmis societătii ASTRA procesul verbal de control, conform legii. În data de 12 februarie 2014, societatea a transmis la ASF procesul verbal de control cu observatiile sale.

5. În data de 10 februarie 2014, societatea ASTRA a primit notificarea din partea Autoritătii de Supraveghere Financiară că marja de solvabilitate si coeficientul de lichiditate ale societătii sunt subunitare. Legea impune Autoritătii de Supraveghere să deschidă procedura de redresare financiară prin administrare specială în cazul în care marja de solvabilitate scade sub valoarea de 1.

6. În data de 11 februarie 2014, ASF a stabilit data de 18 februarie 2014 pentru sedinta Consiliului ASF în care urma să fie analizat raportul Corpului de control si Nota Directiei de Supraveghere si Stabilitate Financiară în privinta societătii ASTRA.

7. În data de 12 februarie 2014, postul Realitatea TV a deschis un atac fără precedent la adresa Autoritătii de Supraveghere Financiară, prezentând informatii false, denaturate si mincinoase la adresa activitătii si personalului ASF implicat în constatarea faptelor care au dus la deciziile de sanctionare a societătii ASTRA. Autoritatea de Supraveghere Financiară a sesizat Consiliul National al Audiovizualului pentru evalurea modului în care Realitatea TV a înteles să respecte legile audio-vizualului în acea emisiune.

8. În data de 14 februarie 2014, hotnews.ro a publicat informatiile care i-au fost transmise cu salariile conducerii ASF si ale angajatilor ASF. Publicarea informatiilor a condus la o presiune fără precedent la adresa conducerii Autoritătii de Supraveghere Financiară, cu 4 zile înainte de dezbaterea în Consiliul ASF a neregulilor descoperite la societatea ASTRA.

9. În data de 18 februarie 2014, Consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială pentru societatea ASTRA.

10. În data de 18 februrarie 2014, domnul Dan Adamescu, patronul societătii ASTRA, despre care ASF are indicii ferme despre fapte de natură infractională (confirmarea lor fiind atributul altor institutii ale statului), a atacat fără precedent supravegherea din România denumind decizia legală a ASF drept ‘’o lovitură în stil mafiot’’ si numind conducerea ASF ‘‘incompetentă’’.

11. În data de 19 februarie 2014, un alt atac fără precedent la adresa unei autorităti de supraveghere a fost declansat de către Presedintele României, care a denumit institutia ASF – ‘’o cloacă’’ si a preluat elemente din discursul domnului Dan Adamescu la adresa conducerii ASF, pe care a numit-o ‘‘incompetentă’’. Subliniem că Presedintia României este beneficiar legal al tuturor informatiilor legate de salarizarea ASF si a informatiilor legate de competentele conducerii ASF si ar fi trebuit să dispună de informatiile corecte în urmă cu mult timp, nu doar după decizia referitoare la ASTRA. Preşedintele avea toate premizele să facă aceste declaratii în orice alt moment, dar a ales contextul unei decizii legale si corecte luate de către supraveghetorul national în privinta societătii ASTRA. Ne exprimăm profundul regret că prin alegerea momentului unei astfel de declaratii de către Presedintele României, domnul Dan Adamescu a obtinut sustinere în argumentele folosite pentru acoperirea neregulilor constatate la ASTRA si pentru deciziile pe care dânsul le consideră necesare referitoare la conducerea ASF, inclusiv din partea Presedintelui României, care a anuntat că va cere Parlamentului României demiterea conducerii ASF. În plus, domnul Dan Adamescu a anuntat dorinta de a ataca în instantă decizia perfect legală si justificată de realitatea financiară constatată de ASF la ASTRA. Precizăm că Presedintia României, ca beneficiar legal al tuturor informatiilor care i se oferă sau pe care le solicită, ar trebui să manifeste retinere la decizia unei instante si implicatiile ei, înainte de pronuntare. ASF consideră inacceptabilă formularea utilizată de către Presedintele României a termenului de ‘‘cloacă’’ la adresa întregii Autorităti de Supraveghere Financiară”.

Deci in 20 ianuarie 2014, ASF a finalizat de la sediu controlul la Astra Asigurari, control care ar fi fost demarat la sfarsitul anului 2013. ASF a transmis catre Astra procesul verbal de control in data de 7 februarie 2014 si a primit observatiile din partea Astra Asigurari in data de 12 februarie 2014.

Aici este, cred eu, cel mai important aspect pe care Radu Soviani va trebui sa-l clarifice in zilele urmatoare. Pentru a afla de ce, trebuie sa corelam cu ce a spus Radu Rusanu in conferinta pe tema Astra Asigurari, din 18 februarie:

„Despre problemele depistate la Astra Asigurari: In ultimii 5 ani de zile societatea nu a fost controlata aproape deloc. A fost un control in anul 2012 care s-a terminat in 2013, iar controlul a fost finalizat vineri, 26 aprilie 2013, in conditiile in care noua conducere ASF a venit luni, 29 aprilie 2013. Noi cand am venit aici am gasit controlul finalizat, masurile luate, iar singura masura luata a fost un plan de masuri esalonat pe 9 luni de zile. Avea termen 31 decembrie 2013, astfel incat tot timpul anului 2013 ne-a fost foarte greu sa intervenim vis-a vis de planul de masuri stabilit de fosta conducere a CSA. Domnul Daniel Tudor (n.a fostul sef al CSA si ulterior vicepresedinte ASF) probabil ca va avea multe de raspuns. Domnul Daniel Tudor a fost cel care a protejat Astra. (…) Prin acel plan de masuri. Ce a constatat controlul acum in 2014, a constatat si in 2013”.

In replica, Daniel Tudor, fost presedinte CSA si urmarit penal in acest dosar, a declarat agentiei Mediafax ca „Astra a intrat în administrare specială pentru că nu a respectat măsurile CSA”:

„În perioda de 6 luni în care am deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Astra a fost supusa unui control de fond amănunţit care a durat aproximativ 5 luni. Concluziile acestui control au fost înaintate Consiliului CSA care, cu unanimitate de voturi, a dispus în sarcina Astra un plan de măsuri menit să corecteze deficienţele identificate de echipa de control. Acest plan de măsuri avea ca termen de îndeplinire data de 31 decembrie 2013, urmând ca în cazul în care nu ar fi fost îndeplinit in integralitate să se dispună, pe principiul gradualităţii şi in conformitate cu prevederile legale, măsura administrării speciale”, a declarat Tudor într-un comunicat remis MEDIAFAX.

In stirea Mediafax nu se mentioneaza daca Astra Asigurari era nevoita sau nu sa faca vreo majorare de capital.

  • Si eu si alti colegi de presa i-am solicitat purtatorului de cuvant al ASF acest plan de masuri pe care Astra ar fi trebuit sa-l implementeze pana la sfarsitul lui 2013. Pana acum nu l-am primit.

De ce este important? Pentru a vedea daca ASF a respectat sau nu legea in privinta punerii sub administrare speciala a Astrei Asigurari.

‘Dupa normele ASF, autoritatea trebuia sa ne ceara o majorare de capital. ASF a sarit peste acest pas. Toata aceasta teroare a inceput la mijlocul lui 2013 cand am cumparat AXA. AXA ne-a invitat pe noi pe VIG si pe AEGON sa cumparam aceasta firma si ne-a dat noua castig de cauza. O lovitura de prestigiu pentru noi. Am cumparat AXA Romania si primeam 35 de milioane de euro infuzie de capital. Momentul asta a declansat atacul ASF-ului. ASF nici astazi nu a aprobat contractul. Acest contract trebuia aprobat imediat, pentru ca ar fi fost rezolvate toate problemele. Nu accepta preluarea AXA care ar fi insemnat rezolvarea tuturor problemlor pentru ca ASF nu vrea rezolvarea acestor probleme. ASF vrea sa distruga Astra Asigurari”, a acuzat Dan Adamescu, patronul Astra Asigurari.

In plus, Alin Iulius Bucsa, presedintele directoratului Astra Asigurari a spus ca Astra a depus un plan de masuri in luna decembrie 2013 care presupunea infuzia de capital de 140 de milioane de lei. Oficialii Astra sustin ca in privinta acestui plan nu au avut nici o reactie din partea ASF pana in acest moment.

Aceasta este noua presiune din partea mass-media asupra lui Radu Soviani: Sa demonstreze ca ASF a respectat legea impunand administrare speciala la Astra Asigurari. Ca nu este totul o masinatiune politica, cum acuza patronul Astra Asigurari, Dan Adamescu.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: