Prima pagină > Asigurari > Concluzia dupa doua comunicate date intr-o singura zi de ASF pe tema unor posibile nereguli la Astra Asigurari: ‘Sunati la BNR!’

Concluzia dupa doua comunicate date intr-o singura zi de ASF pe tema unor posibile nereguli la Astra Asigurari: ‘Sunati la BNR!’

stire RTVPostul Romania TV, controlat de Sebastian Ghita, a iesit vineri pana in pranz cu o stire atat de prost facuta despre posibile nereguli la Astra Asigurari, incat dupa ce am citit doua paragrafe am abandonat-o. Abia la al treila paragraf se vorbea despre o problemă majoră descoperită de ASF „la reasigurarea poliţelor care s-ar fi făcut către o firmă fantomă din insulele Cayman. În acest sens, ASP şi Banca Naţională cer sesizarea DNA”.

La paragraful trei am ajuns abia pe la ora 14:00, cand ASF a transmis presei un comunicat in care printre altele infirma informatiile prezentate de RTV (probabil a fost reportaj si pe TV):

„ASF infirma informatiile publicate de postul de televiziune RTV potrivit carora, impreuna cu BNR, ar fi sesizat DNA in legatura cu societatea ASTRA si solicita mass-media sa trateze cu responsabilitate subiectele care tin de piata financiara. ASF isi rezerva dreptul de a sesiza institutiile statului in privinta unor aspecte care fac obiectul activitatii altor institutii, simultan cu luarea unor decizii, dar astfel de aspecte nu sunt comunicate de catre ASF avand in vedere tocmai sensibilitatea pietelor financiare non-bancare.

Afirmatii de genul ”sute de mii de romani sunt in pericol sa ramana fara RCA” sau ”sute de mii de romani nu vor fi despagubiti in cazul unor accidente”, publicate de Romania TV, sunt mincinoase si lipsite de responsabilitate. ASF precizeaza ca toate politele RCA emise de societatile de asigurare care au acest drept sunt valabile de la momentul emiterii pana la momentul expirarii”.

Pe la ora 20:00, iese si Mediafax: ASF suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat daunele cu 40%. BNR a sesizat DNA

Mediafax spune ca a consultat un raport ASF privind nereguli depistate la Astra Asigurari, raport in baza caruia, BNR ar fi sesizat procurorii DNA.

„Potrivit raportului prezentat de ASF, consultat de MEDIAFAX, privind situaţia financiară a Astra Asigurări, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei. ASF apreciază că există un risc mare ca societatea să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, având în vedere că este cel mai mare asigurător de locuinţe, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune în raport.

Pai cum? Nu infirmase anterior ASF ca ar fi sesizat DNA? Da, si nu prea. Daca ne uitam mai atent, ASF a infirmat ca ar fi facut impreuna cu BNR o sesizare la DNA privind nereguli la Astra Asigurari.

Recunosc ca am vazut stirea Mediafax in jur de ora 22:00 si l-am SMS-uit pe Radu Soviani, purtatorul de cuvant al ASF, care mi-a raspuns, promt ca intotdeauna, ca se pregateste un raspuns.

Al doilea comunicat de presa al ASF a venit la ora 23:30. In prima faza am avut impresia ca ASF infirma stirea Mediafax. Dar nu. Inconjurandu-se de norme si proceduri, ASF sustine ca documentele interne ale ASF rezultate din supravegherea sectorului de asigurari sunt confidentiale si strict pentru uzul ASF si al institutiilor cu care autoritatea coopereaza si ca nu exista pana acum un document precum cel pe care Mediafax il citeaza, care sa fi fost analizat sau adoptat de conducerea ASF. Cum aceste precizari nu infirma posibila existenta a unui document ASF care sa fi fost transmis BNR, ramane de vazut ce raspunde BNR.

Iata al doilea comunicat dat vineri de ASF pe tema Astra Asigurari:

„Referitor la informaţiile prezentate de către agenţia de presă Mediafax, ASF face următoarele precizări:

1.    Documentele interne ale ASF rezultate din activitatea de supraveghere a sectorului asigurări sunt strict pentru uzul ASF şi al instituţiilor cu care Autoritatea cooperează instituţional. Ele nu sunt publice, fiind comunicate doar deciziile care sunt luate inclusiv pe baza unor astfel de documente.

2.    Nu există până în acest moment un document precum cel pe care Mediafax îl citează care să fi fost aprobat, analizat sau adoptat de către Consiliul ASF – organismul decizional al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

3.    ASF transmite industriei asigurărilor şi asiguraţilor că tratează cu toată seriozitatea şi cu maximă responsabilitate elementele care reies din procesul de supraveghere a societăţilor de asigurare.

4.    În cazul apariţiei unor disfuncţionalităţi pentru o societate de asigurare, ASF are toate pârghiile legale pentru ca efectele asupra asiguraţilor să fie limitate. De aceea, aşa cum am transmis şi în comunicatul din dimineaţa zilei de 7 februarie, afirmaţii de genul ”sute de mii de români riscă să rămână fară RCA” sunt neadevarate şi lipsite de responsabilitate. ASF precizează că toate poliţele RCA emise de către societăţile de asigurare care au acest drept sunt valabile de la momentul emiterii până la momentul expirării.

5.    Autoritatea de Supraveghere Financiară, în comunicările sale, transmite doar deciziile luate de către ASF. Sesizarea de către alte instituţii ale statului a organelor de cercetare face obiectul activităţii şi eventualei comunicări ale acelor instituţii, în condiţiile legii”.

Voua vi se pare normal un asemenea comportament din partea ASF, un arbitru al pietei asigurarilor? Cand doua canale media aduc in discutie verificari facute de tine – ASF – si spun ca s-a ajuns la BNR si DNA, sa nu-ti fie tie ASF rusine sa iesi cu doua comunicate in care sa nu pomenesti nici macar ca ai facut vreun control la Astra Asigurari?

Rusine ASF! Sa vedem cum se comporta BNR-ul.. Toata povestea  – aici.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: