Prima pagină > Carti citite, Personal, Telecom > ‘Coleg de banca’ pentru o clipa cu Mircea Cartarescu

‘Coleg de banca’ pentru o clipa cu Mircea Cartarescu

Mircea_CartarescuStii momentele acelea cand simti ca nu traiesti degeaba? Asa m-am simtit astazi, dupa ce l-am ascultat pe Mircea Cartarescu, care a participat la lansarea unui proiect drag mie – Biblioteca Digitala Vodafone. Cartarescu a vorbit despre revolutia tehnologica, Facebook, Twitter, viata de scriitor, carti, modul de a lectura si ce inseamna trecerea cartilor pe format digital. Cateva declaratii misto:

– mi-au displacut intotdeauna fumurile, fasoanele, aroganta si morga celor care se numesc de multe ori artisti sau scriitori. Eu nu folosesc acest termen pentru mine. Ma consider un om simplu care incearca sa inteleaga de ce e pe lume, ce se intampla cu el, ce se intampla cu toti ceilalti si in ultimii ani am incercat sa inteleg si lucrul cel mai de neinteles de pe lume – ce se intampla cu natiunea noastra. Cu cat meditezi mai mult asupra acestui fapt, cu atat intelegi mai putin, dar asta este cu toata alta poveste.
– O literatura este un edificiu format din carti bune si carti proaste, din carti minunate si carti oribile, toate avand justificarea lor, pentru ca nu exista carti bune fara carti proaste. Eu am mare respect pentru scriitorii prosti. Mi se par fundamentali. „Ganditi-va daca acest amfiteatru ar fi plin, daca ar fi caramida compacta, cum ati mai intra in el? Deci este nevoie si de goluri. Golurile formeaza cea mai mare parte a unei cladiri. Tot interiorul literaturii este format din literatura proasta, dar ceea ce conteaza sunt arcurile de beton care stau deasupra lor si care dau edificiului valoare.

– Vreau sa va spun cat de important este cititorul, pentru ca de obicei noi invatam la scoala ca in lumea cartii exista doar doua lucruri: scriitorul si cartea, dar de fapt cititorul este la fel de important. Scriitorul spune: Era seara si se gandeste la o seara din viata lui, la cum a perceput el odata o inserare, dar voi nu aveti acces la mintea lui. Voi va imaginati o seara pe care ati trait-o voi. Deci cititorul recreeaza cartea cu experientele lui proprii. Din punctul asta de vedere niciodata doi oameni nu au citit aceeasi carte. Fiecare citeste alta carte. Noi inventam cu propria noastra substanta orice scriere. De aceea noi participam jumatate – jumatate la actul artistic, literar cu scriitorul.
– Este ca in dragoste, ca in sex, daca vreti.  Este nevoie de un barbat si o femeie pentru sex si nu numai pentru sex, ci si pentru ceea ce uneori iese din sex cand vrem lucrul acesta si anume un copil.

– La fel si o carte este un copil nascut prin dragostea erotica, voluptuoasa, intre creierul scriitorului si creierul fiecarui cititor. Nu poate exista o carte scrisa doar de un scriitor si necitita de nimeni. Daca o carte nu este citita de nimeni, nu exista. La fel daca un scriitor este genial, ne face si pe noi geniali. Fiecare dintre noi care il citim si-l intelegem devenim geniali. Asta este un lucru extraordinar pe care ni-l da literatura.

– Ma bucur ca sunteti foarte frumosi, curati si buni si va doresc sa ramaneti asa, pentru ca ceea ce conteaza in viata nu este niciodata inteligenta, ci bunatatea. Este lucrul cel mai bun pe care-l poate avea cineva in viata.

Articolul integral (inclusiv video)- pe HotNews.ro.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: