Prima pagină > Chestii, Politic > MAI si MAE se fac de ras. Cati romani au de suferit?

MAI si MAE se fac de ras. Cati romani au de suferit?

Se intampla in Romania: daca aveti carti de identitate emise inainte de anul 2009 nu puteti calatori in Norvegia, tara membra a spatiului Schengen, doar in baza acestor acte. De ce? Pentru ca autoritatile romane le-au emis fara sa mentioneze cetatenia.

Daca le ceri socoteala, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si Ministerul Afacerilor Externe (MAE) se fac de tot rasul.

MAI, principalul raspunzator de greseala emiterii unor astfel de acte, habar nu are despre vreo problema. Nu a primit informatii de la autoritatile norvegiene si nici reclamatii de la cetatenii romani, spune institutia, care arunca pisica in curtea MAE:

‘Intrucat institutia noastra nu isi poate asuma nicio responsabilitate cu privire la informatiile publicate pe site-ul MAE, va rugam sa va adresati acestei institutii pentru a afla in ce context a fost publicata aceasta informatie”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI.

De cealalta parte, MAE spune ca a informat pe site-ul propriu despre aceste aspecte (dupa aprilie 2013, data la care MAE norvegian a notificat oficial ca le permite romanilor sa intre in tara si in baza cartilor de identitate, mai putin cele de dinainte de 2009) si ca exista alternative:

„Pentru a putea calatori in Norvegia, un cetatean roman care detine o carte de identitate fara mentiunea cetateniei – emisa anterior anului 2009 – trebuie sa prezinte la intrarea pe teritoriul Norvegiei un pasaport romanesc valabil. Daca nu detine un pasaport valabil, persoana in cauza poate solicita fie preschimbarea cartii de identitate la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor competent, fie eliberarea unui pasaport simplu, dupa caz, electronic sau temporar, la serviciul competent din tara ori la misiunile diplomatice sau oficiile consulare romane din strainatate”, a precizat MAE.

Evident ca MAE spune apoi ca nu e treaba lor sa stie cate astfel de carti de identitate sunt in vigoare si te trimit la…MAI. Care MAI ori nu stie, ori nu vrea sa raspunda.

Sunt romani care sufera? Sunt, ca de acolo a plecat toata povestea.

Este drept ca o parte din vina o ai si tu daca nu te informezi.

In concluzie, in loc sa schimbe naibii cartile alea de identitate daca tot sunt prost facute, MAE iti spune asa: vrei sa pleci in Norvegia?

Informeaza-te frate bine, intra la noi pe site, vezi ca avem acolo o mica restrictie. Si daca se intampla sa fii afectat du-te mai intai si schimba-ti buletinul. Nu ai timp sau chef – ai pasaport, nu uita sa-l iei cu tine la aeroport!

Detalii pe HotNews.ro

Anunțuri
Categorii:Chestii, Politic Etichete:, ,
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: