Prima pagină > Carti citite, Personal > De prin carti: „Despre eroi si morminte” – Ernesto Sabato

De prin carti: „Despre eroi si morminte” – Ernesto Sabato

Ernesto Sabato

‘Fiindca nu-s de ajuns oasele si carnea, isi zicea el, ca sa plamadesti un chip, si de asta e infinit mai putin fizic decat trupul: chipul se defineste prin privire, rictusul gurii, cute, prin tot ansamblul de atribute subtile prin care sufletul se dezvaluie prin mijlocirea carnii. Din pricina asta, chiar in clipa in care cineva moare, trupul i se preface brusc in ceva diferit incat am putea spune ‘ nu mai seamana’, in ciuda faptului ca e alcatuit din aceleasi oase si aceeasi materie ca o clipa inainte, o clipa inainte de acel moment misterios cand sufletul paraseste trupul, iar acesta ramane fara viata, ca o casa din care pleaca pentru totdeauna cei care au locuit si, mai cu seama, au suferit si s-au iubit acolo. Caci nu peretii, nici tavanul, si nici inaltimea nu imprima personalitate casei, ci fiintele care o insufletesc cu vorbele lor, cu rasetele, iubirile si ura lor, fiinte care o impregneaza cu ceva imaterial, dar patrunzator, cu ceva la fel de diafan ca surasul de pe un chip….’ „Despre eroi si morminte”, de Ernesto Sabatovia Giftbooks.ro.

Cat de adevarat si cat de dureros, in acelasi timp, sa-mi aduc aminte chipul stins al mamaitei mele, in odaia casei de la tara, intinsa in sicriu si inconjurata de satenii veniti s-o conduca pe ultimul drum. Un chip atat de gol si parasit de vocea care se rastea autoritar in aceeasi masura la tataia, dar si la porcii sau pasarile din ograda. De minunea de a reusi sa faca din orice lucru marunt, ca prasitul sau culesul buruienii pentru lighioane, un moment de neuitat.

Cine a vazut cum se stinge un chip iubit stie ca sufletul exista si spera din toata fiinta ca undeva, candva il va reintalni!

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. 22 August 2013 la 15:13

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: