Prima pagină > Telecom > Romania si-a luat niste angajamente la nivel international. Trei guverne nu au aplicat pana acum mai nimic

Romania si-a luat niste angajamente la nivel international. Trei guverne nu au aplicat pana acum mai nimic

Romania a aderat in noiembrie 2011 la o initiativa internationala – Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă – in care statele membre s-au obligat sa ofere cetatenilor cat mai multe informatii de interes public in mod gratuit, liber de accesat, reutilizat si redistribuit. Ce se intampla insa cand cineva se apuca sa monitorizeze ce angajamente au fost efectiv aplicate? Fundatia Soros a trimis chestionare la 40 de institutii publice si in decurs de o luna a primit raspunsuri de la doar 11 institutii. E amuzanta descrierea raspunsurilor primite..:)

„Am trimis chestionare la 40 institutii si autorităti publice (…) si au fost monitorizate paginile de internet ale respectivelor institutii, în vederea identificării tipului de informatii publicate, formatului în care se publică si a exemplelor de bune practici.

Din cele 40 de institutii publice chestionate, au răspuns în decurs de o lună doar 11, dintre care:

Secretariatul General al Guvernului, un minister (Ministerul de Justitie), 3 agentii guvernamentale (ANRM – răspuns electronic Agentia de Plăti si Interventie pentru Agricultură – răspuns electronic; ANCS – răspuns electronic), două consilii judetene (Neamt si Harghita) si patru primării (Viseu de Sus – electronic; Ploiesti; Rosiorii de Vede si Primăria Sectorului 1 Bucuresti). Printre primăriile la care am trimis solicitări s-a aflat si primăria Cluj-Napoca, de unde am primit confirmarea de înregistrare a cererii, dar nu am primit răspuns, cu toate că România si-a exprimat intentia de aderare la OGP încă din septembrie 2011, perioadă în care domnul Emil Boc, actualul primar al municipiului Cluj Napoca, era prim-ministru.

Astfel, din cele 11 răspunsuri primite, 5 au fost trimise în format electronic. Agentia Natională pentru Resurse Minerale a răspuns în format electronic desi pe site nu există posibilitatea contactării prin intermediul mijloacelor de comunicare electronic”.

Analiza paginilor de Internet a celor 40 de institutii publice în perioada septembrie-octombrie 2012 a relevat mai multe probleme cu privire la publicarea datelor de interes public prevăzute de legile în vigoare:
• Informatiile publicate, din categoria celor a căror publicare este obligatorie conform legii, sunt
adesea incomplete (exemple: pe paginile de internet ale MAE si MCSI lipsesc declaratiile de avere si de interese sau nu sunt actualizate)
• Atunci când sunt disponibile, informatiile a căror publicare este obligatorie conform legii nu sunt usor accesibile pe siturile institutiilor publice. Nu există standarde de publicare si rareori formatul paginii este intuitiv (exemplu: pe situl internet al APIA organigrama, regulamentul intern de functionare si strategia apar la sectiunea „Managementul resurse umane )
• În mai mult de jumătate din cazuri lipsesc sau sunt incomplete informatiile privind actele normative care reglementează organizarea si functionarea institutiei, atributiile departamentelor, functionarul responsabil de solutionarea cererilor de informatii de interes public, lista cu informatiile produse si gestionate de institutia sau autoritatea publică, lista cu informatiile de interes public si modalitatea de contestare în cazul în care persoana este vătămată în dreptul ei de a accesa informatiile de interes public (exemple: Primăria Sectorului 1 Bucuresti, ANRM, MCSI, MAE, ANPM etc.)
• Nu se face distinctia între lista cu informatiile de interes public si lista cu informatiile gestionate si produse de autoritatea sau institutia publică. Doar două institutii aveau publicate ambele liste pe situl internet. SGG-ul nu are publicate ambele liste pe situl internet.
• Multe dintre informatiile publicate online (declaratii de avere, bugete, venituri etc.) sunt
neactualizate (exemplu: Primăria Sibiu, Primăria Târgu-Jiu) etc..

Mai multe puteti citi pe HotNews.ro, unde am atasat atat angajamentele asumate de politicienii romani cat si raportul de monitorizare.

Concluzia este ca niciunul dintre cele trei cabinete care s-au succedat la guvernare, din momentul aderarii Romaniei la initiativa internationala, nu si-a asumat public si nu a pus in aplicare angajamentele luate prin planul national de actiune”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: