Prima pagină > Telecom > B1 TV nu mai este transmisa de SNR in proiectul pilot de televiziune digitala terestra (DVB-T)

B1 TV nu mai este transmisa de SNR in proiectul pilot de televiziune digitala terestra (DVB-T)

Mi-a semnalat cineva aseara ca B1 TV (o televiziune considerata pro Basescu) nu mai este transmisa de catre SNR (Radiocom) in proiectul pilot de televiziune digitala terestra (DVB-T). Pana recent, gratie acestui proiect, 15 programe TV in format digital puteau fi receptionate gratuit de bucuresteni, respectiv: Pro TV HD, Sport.ro HD, TVR HD, TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR Info, Prima TV, Kanal D, Transilvania Look, B1 TV, Antena 3, Nasul TV si Music Channel. Azi am verificat la un prieten despre care stiam ca receptiona DVB-T aceste programe – asa cum am mai scris aici – si intr-adevar B1 TV este  scos din grila (Vezi imaginea).
De asemenea, in conditiile in care TVR Info si TVR Cultural s-au desfiintat, acestea apar cu „Revizie Tehnica”.

Ramane de vazut daca este vorba de o rafuiala politica (la putere este acum USL) sau la mijloc este o neintelegere comerciala. Daca ar fi prima varianta, atunci ar fi un precedent extrem de periculos. SNR, compania de stat care transmite programele televiziunii publice, are niste acorduri comerciale cu acele televiziuni private pe care le transmite.

Astfel, in iulie 2011, intr-un articol pe HotNews.ro, directorul de vanzari al SNR preciza ca:

„Pana in prezent, Radiocom a investit in proiectul DVB-T si in dezvoltarea acestuia suma de 3.606.429 euro, fara TVA. In cadrul acestui proiect pilot pentru transmiterea programelor de televiziune se percepe un tarif unitar, lunar, recomandat si avizat de catre ANCOM (n.a autoritatea de reglementare in comunicatii), atat pentru SRTV, cat si pentru programele TV comerciale. Acest tarif (aplicabil din 2004) acopera costurile privind consumul de energie electrica si o parte din cheltuielile de exploatare, fara a avea adaugata nicio cota de profit”.

Pentru o imagine corecta ar trebui deci niste raspunsuri atat de la SNR cat si de la B1 TV.

Subiectul este foarte important pentru ca prin noua strategie de trecere la televiziunea digitala terestra, Guvernul vrea ca SNR sa extinda la nivel national acest proiect pilot pana in iunie 2015. Tot pana la acea data ar trebui facute si niste licitatii, inclusiv pentru frecventele in care se va extinde aceasta infrastructura de televiziune a SNR.

Altfel spus autoritatile – inclusiv ANCOM, CNA, Consiliul Concurentei – dau unda verde unei investitii care ar putea deveni foarte paguboasa pentru stat. Pentru ca nu exista nici o garantie ca SNR isi va adjudeca prin licitatie, asa cum este legal, frecventele in care isi instaleaza acum toata aceasta infrastructura.

Am mai auzit pe cineva zicand ca: ‘lasa, ca poate SNR se aliaza cu cineva si castiga licitatia, sau daca nu castiga va inchiria infrastructura castigatorilor – deci solutii ar fi”.

Vom trai si vom vedea. Eu am incercat pe cat m-a dus capul sa atentionez ca ziarist asupra unor posibile nereguli.

Anunțuri
Categorii:Telecom Etichete:, , , , ,
  1. 3 Noiembrie 2012 la 11:48

    Asta inseamna intr-o tara bananiera sa fii la putere…

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: