Prima pagină > Asigurari > De ce fac asta cei din CSA?

De ce fac asta cei din CSA?

O decizie a CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurarilor) publicata ieri in Monitorul Oficial interzice asiguratorilor sa mai foloseasca sintagma PAD (denumirea politei de asigurare obligatorie a locuintelor) in politele de asigurare facultativa a locuintelor. Decizia este publicata si pe site-ul institutiei, insa doar partial, desi nu este vorba de ‘mii de pagini’ in plus. De ce?

Cine citeste decizia din Monitorul Oficial poate afla mai multe lucruri interesante, in opinia mea.

Unul dintre acestea ar fi ca aparitia acestor produse de asigurari, pe care le intalnim acum la companii precum Astra Asigurari si Carpatica Asigurari, ‘a creat confuzie’ in piata.

„Societatile de asigurari au folosit denumirea „PAD” sau sintagme derivate din aceasta, precum si sintagma ‘asigurarea obligatorie a locuintelor’ in legatura cu asigurarile facultative, ceea ce a creat confuzie intre asigurarile facultative si asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si a inundatiilor”, sustine CSA in ordinul publicat in Monitorul Oficial.

Un alt aspect este ca modul de despagubire este diferit:

„Contractele de asigurare facultative pentru locuinte includ de regula, riscuri suplimentare la aceleasi prime de asigurare stabilite pentru asigurarile obligatorii, dar totodata in conditiile de asigurare sunt incluse prevederi care conduc la un mod de calcul al despagubirii diferit fata de cel prevazut pentru asigurarile obligatorii, respectiv: fransiza, principiul proportionalitatii etc. De asemenea, descrierea riscurilor acoperite prin contractele facultative, precum si a excluderilor poate conduce la concluzia ca nu toate contractele facultative acopera toate riscurile prevazute in legea Nr 260/2008”, se mai arata in decizia CSA.

Un al treilea lucru important este cel legat de sanctiunile pe care le pot primi asiguratorii daca nu se conformeaza noilor prevederi.

Nu mi se pare normal ca pentru inca 2-3 paragrafe sa nu publici toata aceasta decizie pe site-ul propriu. Cata lume sta sa caute pana la urma in Monitorul Oficial?

Si ar mai trebui spus un lucru: CSA nu da comunicate de presa cu toate aceste decizii pe care le ia. Te trezesti cu ele in Monitorul Oficial sau daca stai sa mai verifici site-ul autoritatii. Si intreb iarasi: De ce?

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: