Prima pagină > Telecom > Blocarea telefoanelor furate/pierdute a trecut de Senat. Ai plati 10 euro ca sa raportezi ca ti-ai pierdut telefonul?

Blocarea telefoanelor furate/pierdute a trecut de Senat. Ai plati 10 euro ca sa raportezi ca ti-ai pierdut telefonul?

Senatul a adoptat pe 21 mai 2012 un proiect de lege care ar obliga furnizorii de telefonie mobila sa creeze o baza de date comuna in care sa se inregistreze IMEI-urile telefoanelor mobile reclamate ca fiind furate sau pierdute, si ulterior sa se blocheze aceste aparate. Interesant si haios este ca in actuala forma se propune sa platesti 10 euro pentru o reclamatie, indiferent ca ti s-a furat telefoul sau pur si simplu l-ai pierdut. In plus, masura, pe langa faptul ca nu-ti aduce telefonul inapoi, nici nu este 100% eficienta – exista soft-uri dedicate prin care numarul de identificare al unui telefon (IMEI) poate fi schimbat.

Guvernul MRUa respins aceasta propunere legislativa in forma existenta. Proiectul a fost initiat in noiembrie 2011 de un deputat PD-LOajdea Daniel Vasile. In avizul sau, Executivul citeaza si o pozitie a autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) chiar legata de problema – ’10 euro’:

„Daca in ceea ce priveste utilizatorii finali care pretind ca au pierdut terminalul telefonic mobil pentru blocarea acestuia ar putea fi justificata perceperaea unei anumite taxe, bineinteles in contextul in care s-ar institui interdicita ca pentru deblocarea terminalului gasit sa fie perceputa o alta taxa, in ceea ce priveste utilizatorii finali afectati de sustragerea terminalului telefonic mobil, ANCOM nu poate identifica ratiunea pentru care s-a prevazut posibilitatea de a li se percepe o taxa. Utilizatorilor finali care au fost in realitate victima unei infractiuni de furt nu li se poate reprosa lipsa de diligenta si, de asemenea, acestia nu au nici interesul de a depune seizari inutile, in acelasi timp fiind cel putin neobisnuit pentru sistemul legal din Romania ca printr-un act normativ sa se permita perceperea de taxe victimei unei infraciuni pentru ca faptuitorul sa nu poata valorifica bunurile realizate in urma savarsirii respectivei fapte penale”.

Taxa este motivata de preintampinarea unor reclamatii fara fundament si de costurile crearii si intretinerii unei asemenea baze de date.

O alta hiba a propunerii este termenul pana la care s-ar putea bloca terminalul pierdut/furat – 144 de ore. Tot autoritatea de reglementare subliniaza ca in acest interval telefonul poate fi vandut de mai multe ori si ajunge chiar la persoane de buna-credinta. Autoritatea propune ca tot acest proces sa dureze maxim 1 zi.

E drept, proiectul a trecut de Senat, in mod automat, ca urmare a depasirii termenului de adoptare (potrivit art.75 alin.(2) teza a III-a din Constitutia României republicata). Martea trecuta, pe 29 mai 2012, proiectul a ajuns si in Camera Deputatilor, care este for decizional.

Mai multe detalii picante puteti gasi pe site-ul Camerei Deputatilor.

Ar mai fi de spus ca presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a declarat in luna aprilie 2012 pentru HotNews.ro ca „se analizeaza posibilitatea de a reglementa blocarea telefoanelor mobile furate. Un anunt oficial ar putea fi facut in trimestrul trei din 2012„.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: