Prima pagină > SEAP, Telecom > Zeci de milioane de euro, risipiti pe sisteme IT de gestionare a situatiilor de criza. Macar de ar functiona..

Zeci de milioane de euro, risipiti pe sisteme IT de gestionare a situatiilor de criza. Macar de ar functiona..

Sistemul informatic pentru managementul situatiilor de criza – asta se pare ca este ultima moda in achizitiile IT ale statului. Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a dat drumul unei licitatii pentru implementarea unui asemenea sistem, iar costurile, evident, nu sunt mici – aproape 5 milioane de euro. Tot la moda este ca achizitia sa se faca din fonduri UE. Daca cineva se intreaba de ce costa atat, care este utilitatea, daca va merge sau nu, scoti la inaintare monitorizarea severa a celor de la Bruxelles. Ce se uita? Toate aceste achizitii implica si bani de la buget – 15% in acest caz. Cel mai dureros este insa ca de foarte multe ori, cand este mai mare nevoie de ele, sistemele astea nu functioneaza..

Un exemplu este Sistemul de Management Informational pentru Situatiile de Urgenta (SMISU), un proiect in valoare de 7,5 milioane de euro derulat de S&T Romania si APD Communication (Marea Britanie), a carui „acceptanta operationala finala era prevazuta a fi realizata la inceputul lunii iunie 2009”. Nici la aceasta ora sistemul nu este operational. Am scris despre asta pe HotNews.ro aici si aici.

In fata valului de ninsori si frig care a afectat tara noastra la inceputul acestui an, autoritatile ar fi putut folosi acel sistem pentru o gestionare unitara si mai eficienta la nivel decizional a acestei situatii de criza in care au murit zeci de oameni.

Revenind la noul sistem pe care vor sa-l cumpere „Internele”, ma intreb si eu, mai mult retoric:

  • Cine va monitoriza felul in care se va folosi MAI de sistemul asta in situatii de criza?
  • Cat timp va trece pana sa avem iar o situatie de criza in care haosul sa cuprinda din nou autoritatile de interventie?
  • Isi va mai aminti cineva de milioanele astea de euro cheltuite?
  • Cand toti ministrii se plang ca sistemele IT ale statului au probleme de interconectare, ca nu „comunica” intre ele, oare nu ar trebui sa rezolvam mai intai aceasta problema?
  • Va comunica acest nou sistem cu altele guvernamentale? Sau ii vom auzi si peste cativa ani pe politicienii nostri ‘vorbind aceleasi vorbe’ despre ‘insule informatice’ si autoritati care trag cu dintii sa aiba fiecare propriile sisteme IT?

Si lista intrebarilor poate continua..

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: