Prima pagină > Telecom > Basescu se lauda ca a abordat in CSAT problema resurselor IT neutilizate al statului. Da, in ianuarie 2011

Basescu se lauda ca a abordat in CSAT problema resurselor IT neutilizate al statului. Da, in ianuarie 2011

In cadrul unui discurs sustinut miercuri in Parlament, presedintele Basescu a abordat din nou problema resurselor IT ale statului care zac neutilizate: „Electrica are propria sa fibra optica, Calea Ferata la fel, Educatia la fel. Si uite asa, in momentul de fata, desi am putea acoperi 57% din nevoile de transmisie de date acoperim doar circa 20% pentru ca fiecare suntem stapani pe fibra lui optica. Am abordat aceasta problema in CSAT”. Ce nu a spus presedintele este ca aceasta abordare din CSAT a avut loc probabil in 2010 si transpusa intr-o decizie in ianuarie 2011. Suntem in martie 2012. (Poza de mai sus reprezinta etapele si durata in care ar fi trebuit implementat Intranetul Statului la momentul ianuarie 2011, Sursa: MCSI/HotNews.ro)

Subiectul infrastructurii de fibra optica a statului care zace nefolosita nu este nou. In 2010, autoritatile au avut in plan chiar crearea unei Companii Nationale de Comunicatii (CNC), lucru confirmat de fostul ministru al Comunicatiilor Valerian Vreme.

La sfarsitul lunii noiembrie 2010, Vreme a anuntat in premiera pentru HotNews.ro ca nu se va infiinta aceasta Companie Nationala de Comunicatii. Ministrul Vreme declara in schimb ca se va crea o platforma comuna de comunicatii electronice a statului (ICCES) ce va folosi resursele suplimentare de infrastrutura IT din trei mari companii cu capital majoritar de stat: Comunicatii CFR, Teletrans si Radiocom, care ar putea asigura in curand 54% din necesarul de comunicatii al institutiilor statului.

La ora actuala statul roman are retele proprii de comunicatii care asigura 12,2% din comunicatiile institutionale (ministerele intre ele sunt legate prin retele proprii). Mai departe, putem sa inchiriem resurse de la propriile companii (ideea a fost sa luam direct dar cadrul legal nu permite asta) si putem ajunge la 52,3% acoperire in privinta comunicatiilor statului. Solutiile pentru nevoia de 47,7% vor fi investitii viitoare al statului sau ale operatorilor. Numai daca foloseste ceea ce are disponibil sau surplus in companiile proprii statul isi poate asigura un 54% din comunicatii si am vrea ca in 7 luni sa ajungem la aceasta tinta„, declara Valerian Vreme in luna ianuarie 2011.


Operationalizarea imediata a Infrastructurii comune de comunicatii electronice a statului constituie un obiectiv prioritar, stabilit si printr-o Hotarare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) nr. 14 din 25 ianuarie 2011.

  • Ce s-a facut pana acum?

La data de 30 decembrie 2011 a fost publicata in Monitorul Oficial o Ordonanta de Urgenta privind infiintarea acestei infrastructuri comune de comunicatii electronice a statului, destinata schimbului gratuit de date si documente in format electronic in interiorul si intre autoritatile si institutiile publice dar si intre regiile autonome si companiile nationale sau controlate de stat.

Suportul de comunicatii este asigurat de elemente de infrastructura de la Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR – Radiocom), Teletrans, Transelectrica si Telecomunicatii CFR, iar integratorul tehnic este Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). Guvernul se pregateste acum sa aprobe prin hotarare infiintarea retelei „Intranetul statului”.

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: