Prima pagină > Telecom > Va mai intereseaza ACTA? Hai sa vedem ce se intampla in Parlamentul European

Va mai intereseaza ACTA? Hai sa vedem ce se intampla in Parlamentul European

Marti, 28 februarie, Parlamentul European (PE) a primit o petitie împotriva ACTA cu peste 2,4 milioane de semnături, in care semnatarii au avertizat ca acordul ar putea fi o amenintare la adresa internetului liber si deschis. Petitia va fi examinata intr-o comisie speciala, care ar putea cere Comisiei Europene lansarea unei unei investigatii preliminare sau ar putea pregăti un raport pentru votul in plenul PE. Joi, 1 martie, a avut loc un seminar in care deputati europeni, experti si reprezentanti ai societatii civile au dezbatut acordul.

Din ceea ce este redat pe site-ul PE observ ca majoritatea opiniilor sunt oarecum pro-ACTA:

In cadrul dezbaterii, Rupert Schlegelmilch, de la Directia Generală pentru comert a Comisiei Europene, a arătat că institutia sa a examinat îngrijorările legate de drepturile civile, spunând însă că acestea nu sunt fondate: „Proprietatea intelectuală este proprietate, dar nu numai. Sunt importante si viata privată si accesul la internet. Credem că tratatul a găsit un echilibru corect în acest sens“, a spus acesta, conform comunicatului PE.

Cititi aici, comunicatul integral dat vineri, 2 martie, de catre PE.

Care sunt optiunile Parlamentului European, in legatura cu ACTA

Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) a fost semnat până acum de 30 de tări din UE si din întreaga lume (inclusiv Romania), însă nu poate intra în vigoare decât cu acordul Parlamentului European. În următoarele luni, eurodeputatii vor hotărî dacă aprobă sau resping acordul.

Parlamentul European nu poate schimba acordul, având doar puterea de a-l aproba sau respinge. Deoarece nu există termen limită pentru decizia asupra acordului, Parlamentul European ar putea să o amâne la infinit – lucru ce ar împiedica intrarea în vigoare a ACTA.

Pe 22 februarie 2012, Comisia Europeană a anuntat că va trimite ACTA la Curtea de Justitie a UE. Parlamentul European va astepta concluziile Curtii înainte să decidă. Între timp, va examina, însă, acordul.

Mai multe despre Ce trebuie sa stiti despre ACTA

Semnarea fara o dezbatere publica a acestui acord care contine prevederi care ar putea afecta drepturile fundamentale in detrimentul celor de proprietate intelectuala, a starnit un val de proteste la nivel european, astfel ca tari precum Polonia, Bulgaria, Cehia, Lituania si mai nou si Romania au suspendat ratificarea acordului.

Anunțuri
  1. Ciprian
    18 Martie 2012 la 19:11

    Mie mi se pare un numar mic al semnaturilor.Doar doua milioane,asta inseamna ca nu ne intereseaza soarta internetului.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: