Prima pagină > Telecom > Va dati seama ca ratificarea ACTA este aproape imposibila? – VIDEO

Va dati seama ca ratificarea ACTA este aproape imposibila? – VIDEO

Proteste, dezbateri televizate, atacuri informatice, stiri primite cu bucurie despre tari UE care au amanat ratificarea, asteptarea ca si Romania sa faca naibii la fel – cam asta am tot vazut zilele astea legat de controversatul acord ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Da, acordul are prevederi care pot afecta drepturile utilizatorilor de internet si e bine ca se protesteaza. Da, politicienii nostri au semnat cu ochii inchisi „bucurandu-se de compania selecta a Coreei de Nord”…:). Dar voi ati observat ca este aproape imposibil ca acest acord sa fie vreodata ratificat? Mie mi s-au deschis ochii abia in aceasta saptamana, aici.

O conferinta care asa cum incepuse nu anunta mai nimic (prin lipsa unor personalitati precum noul ministru al Comunicatiilor – Razvan Mustea sau a deputatului Varujan Pambuccian) dar care a fost animata de seful STS, Marcel Opris, a pus serios in dezbatere controversatul acord ACTA.

Vezi fisierul video aici: http://www.privesc.eu/widget/live/8968

In mod deosebit mi-a atras atentia declaratia unei doamne consilier in cadrul Ministerului Economiei, minister care a initiat memorandumul prin care Romania a semnat acordul ACTA (mai exact – min 00:38:31 – 00:41:40):

„Chiar daca statul roman isi va exprima consimtamantul de a deveni parte la acordul comercial de combatere a contrafacerii adoptand o lege de ratificare, ceea ce inca nu s-a facut, transmiterea instrumentului de ratificare catre Guvernul Japoniei, care este depozitarul acestui tratat multilateral va fi facuta de catre Consiliu (n.a Consiliul UE) cu indeplinirea concomitenta a urmatoarelor conditii: unu –  toate celelalte 26 de state membre au semnat ACTA si au transmis Consiliului instrumentele lor de ratificare si doi – exista aprobarea Parlamentului European. Deci numai in aceste conditii”, a spus Anca Turcea.

Aceasta mai spune ca semnarea are drept semnificatie un singur lucru: autentificarea textului tratatului in forma sa definitiva si ca acordul nu este inca ratificat.

Cu alte cuvinte am putea vedea in perioada urmatoare un proiect de lege care trebuie sa fie dezbatut in Parlamentul Romaniei. DACA este adoptat, acelasi lucru trebuie sa se intample si in celelalte 26 de state UE. In plus mai trebuie aprobat si de PE (in luna mai). Adica, despre ce vorbim?

Ca tabloul sa fie complet sa facem o mica recapitulare: ACTA a fost semnat pe 26 ianuarie 2012 la Tokyo de numai 22 din cele 27 de guverne europene, printre care si cel al Romaniei. Deja tari precum Polonia, Bulgaria, Cehia, Lituania au suspendat ratificarea acordului.

Conferinta de mai sus a fost organizata de catre Internet Society Romania impreuna cu revista COMUNIC@TII Mobile, iar video-ul este munca celor de la Privesc.eu.

Reclame
 1. 19 februarie 2012 la 18:12

  Eu nu sunt asa de sigur de ce zice doamna respectiva si as fi curios sa stiu cum a ajuns la concluzia respectiva.
  Vezi si articolul asta pt mai multe chestiuni de tipul asta – http://acta.ffii.org/?p=1122

  Cred insa ca momentan directia in care ne indreptam este Curtea Europeana de Justitie, care inseamna o aminare cu 2 ani a verdictului. De ce nu e o idee prea buna – o buna analiza este aici http://acta.ffii.org/?p=1185

 2. 21 februarie 2012 la 13:16

  @Bogdan: Multam de comentariu. Si eu am aceeasi curiozitate legata de concluzia oficialului de la Ministerul Economiei. Sa vedem ce ne spun si cei din MAE..:)

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: