Prima pagină > Telecom > Din culisele unei dezbateri: Ce cred gigantii telecom despre aparitia operatorilor mobili virtuali in Romania (MVNO)

Din culisele unei dezbateri: Ce cred gigantii telecom despre aparitia operatorilor mobili virtuali in Romania (MVNO)

Un raport al Comisiei Europene din vara anului trecut semnala ca Romania si Cehia sunt singurele tari din UE unde nu sunt prezenti inca operatori de retele mobile virtuale (MVNO), adica acele firme care fara a detine o retea ofera servicii de comunicatii, sub propria marca, prin utilizarea retelei unui operator de telefonie mobila. Ieri, 9 februarie 2012, s-au facut primii pasi in posibila aparitie si in Romania a acestor operatori.

Pe site-ul autoritatii de reglementare (ANCOM) care a supus dezbaterii publice un proiect de ghid privind cerintele ce trebuie respectate la intrarea pe piata si pe parcursul desfasurarii activitatii a operatorilor mobili virtuali (MVNO) se gaseste si un document cu raspunsuri ale gigantilor telecom la un chestionar pe aceasta tema.

Sunt o mie de lucruri interesante aici dar mai jos am pus doar cateva raspunsuri la intrebarea: Este momentul adecvat pentru aparitia MVNO in Romania?

Orange:

Practic decizia de a refuza găzduirea unui MVNO poate avea consecinţe negative din punct de vedere comercial, în măsura în care acest MVNO este găzduit de un operator mobil concurent şi produce venituri suplimentare pentru acesta. Subliniem însă faptul că până la acest moment s-au purtat mai multe discuţii cu alte companii, care însă după analiza pieţei de retail, constatând concurenţa foarte ridicată şi gradul mare de penetrare au renunţat la intenţia de a deveni MVNO. În consecinţă, având în vedere cele de mai sus, în special faptul că nu a fost identificat un eşec al acestei pieţe, considerăm că intevenţia ANCOM, indiferent de modul în care aceasta s-ar produce, nu este necesară, neputând conduce prin sine însăşi la apariţia MVNO-urilor în România.

Vodafone:

Toţi operatorii mobili furnizează o gamă foarte largă de servicii de comunicaţii electronice şi care se adresează tuturor segmentelor de utilizatori finali, rata de penetrare din România la nivel de populaţie ajungând la 115%, la sfârşitul anului 2010. Ţinând cont de numărul ridicat al operatorilor mobili, nivelul scăzut al tarifelor practicate la nivelul pieţei cu amănuntul, rata crescută de penetrare, gradul ridicat de satisfacţie al utilizatorilor finali, diversitatea ofertelor de servicii de comunicaţii electronice furnizate la puncte mobile, precum şi lipsa unor cereri ferme de acces de tip MVNO până la începutul anului 2011, considerăm că pe piaţa din România nu există bariere la intrarea pe piaţa serviciilor de comunicaţii electronice la puncte mobile.

Cosmote:

Considerăm că nu există bariere legale, de reglementare sau economice, la intrarea pe piaţa românească a operatorilor mobili virtuali. De fapt, intrarea pe piaţă este de obicei mai uşoară pentru operatorii mobili virtuali în comparaţie cu operatorii de reţele mobile, deoarece operatorii mobili virtuali evită costurile iniţiale ridicate pentru achiziţionarea licenţei şi pe cele de dezvoltare a reţelei şi prin urmare, au costuri de bază mai mici. Este, desigur, un aspect important pentru fiecare viitor operator mobil virtual să îşi evalueze comercial intrarea, ţinând seama de natura extrem de competitivă a pieţei mobile şi rata deja foarte mare de penetrare a acesteia. Având în vedere cele de mai sus, considerăm cadrul de reglementare actual ca fiind favorabil pentru intrarea pe piaţă a oricărui operator mobil virtual şi, în opinia noastră, orice modificare din punct de vedere legislativ ar acţiona în direcţia unei reglementări excesive.

Telemobil (n.a Zapp):

Nu considerăm necesară o intervenţie de reglementare, având în vedere că există toate elementele necesare în legislaţia actuală, care să favorizeze intrarea pe piaţă a operatorilor mobili virtuali. Autoritatea ar trebui să permită ajustarea pieţei prin intermediul mecanismelor proprii, aspect ce s-a dovedit pozitiv în Europa.

RCS&RDS:

Considerăm că este un moment potrivit în decursul următoarelor 12 luni. Reglementarea poate fi necesară doar în sensul obligativităţii pentru  operatori de a avea o ofertă nediscriminatorie pentru operatorii virtuali mobili. Dacă această condiţie este îndeplinită, considerăm că nu există bariere la intrare.”

SNR (Radiocom):

„Da, considerăm că este momentul adecvat în vederea consolidării cadrului concurenţial pe piaţa comunicaţiilor electronice şi ţinând cont de interesele utilizatorilor de servicii de comunicaţii electronice care au mai multe opţiuni de alegere pe piaţă.

Sanjay Bhasin (n.a.fondator si fost CEO al NetMaster Communication)

Lunching of MVNOs in Romania DEFINITELY requires regulatory intervention, looking back at the history of Mobile operators in Romania abusing their dominant position. (referring to the findings of Competition Council on complain from Netmaster Communications s.r.l. and penalizing Orange and Vodafone a record fine of 63 mil. EURO’s, February, 15, 2011)

Cititi si singuri daca v-a prins, mai sunt si alte lucruri apetisante..:)

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: