Prima pagină > Telecom > Primii pasi pentru servicii 4G in Romania: 234,4 milioane euro, costurile estimate de MApN pentru eliberarea frecventelor

Primii pasi pentru servicii 4G in Romania: 234,4 milioane euro, costurile estimate de MApN pentru eliberarea frecventelor

Benzile de frecvente radio de 800 MHz, 1,8 GHz si 2,6 GHz, aflate in prezent partial in utilizare guvernamentala de catre Ministerul Apararii (MApN), urmeaza a fi eliberate si scoase la licitatie in acest an pentru furnizarea de servicii de comunicatii electronice de banda larga, conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta supus dezbaterii publice marti.

Frecventele vor permite operatorilor sa ofere viitoarele servicii 4G (probabil LTE, la cum decurg lucrurile in alte tari). Eliberarea acestor benzi presupune si mutarea aplicatiilor existente in alte benzi de frecventa radio si implicit achizitia de noi echipamente. Costurile estimate de MApN in acest sens se ridica la valoarea de 234,4 milioane de euro.

Costurile vor fi suportate partial intr-un cuantum egal cu valoarea in lei a 30 de milioane euro, din bugetul autoritatii de reglementare in comunicatii – ANCOM (din veniturile provenite din tariful de utilizare a spectrului incasat de la operatori de aceasta autoritate). Diferenta pana la costurile estimate se va suporta din cuantumul taxei de licenta incasate de la fiecare dintre castigatorii procedurilor de selectie.

Detalii gasiti aici sau in comunicatul autoritatii de reglementare (ANCOM) de aici.

De ce este nevoie de o Ordonanta de Urgenta?

Comunicatul de presa nu spune insa de ce se apeleaza la o Ordonanta de Urgenta pentru grabirea implementarii acestor masuri. Mai mult in Nota de Fundamentare este amintit printre altele ca la nivelul UE un proiect de decizie aflat inca in procedura de adoptare propune ca termen pentru punerea la dispoziţie a benzii de 800 MHz data de 1 ianuarie 2013. Raspunsurile sunt date tot in acest document, sub forma unor consecinte ale neadoptarii OUG.

„Consecinţele neadoptării proiectului de act normativ constau în întârzierea demarării procedurilor necesare pentru:

  • a) achiziţionarea noilor echipamente de către MApN şi eliberarea spectrului radio afectat aplicaţiilor realizării de servicii de radionavigaţie aeronautică, comandă controlul forţelor şi de supraveghere a spaţiului aerian al Romaniei;
  • b) punerea la dispoziţie, în termen adecvat, a benzilor de frecvenţe radio ce ar trebui eliberate de către MApN, în favoarea persoanelor interesate să dezvolte reţele de comunicaţii electronice capabile să furnizeze servicii de comunicaţii de bandă largă; procedurile de selecţie organizate pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio se desfăşoară pe parcursul câtorva luni, termenul maxim (…) fiind de 8 (opt) luni.
  • c) nerespectarea termenului de 1 ianuarie 2013, dată până la care statele membre ale Uniunii Europene trebuie să desfăşoare procesul de autorizare, în conformitate cu prevederile Directiva 2002/20/CE”.

Termenul legal pentru dezbaterea publica a acestui proiect este de 30 de zile.

Anunțuri
Categorii:Telecom Etichete:, ,
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: